back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κ. Ζαχαριάδης: Ποιος έχει λόγο να παρακολουθεί ένα πολιτικό αρχηγό και που αποσκοπεί;

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μετά την πρόσφατη καταγγελία του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη περί απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του λογισμικού Predator, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Εξωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Νίκο Καρούτζο, έκανε λόγο για μείζον ζήτημα δημοκρατίας και διαφάνειας.

Υπενθυμίζεται ότι η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη κινητοποίησε τους δικαστικούς μηχανισμούς με την παραλαβή της από την Εισαγγελία, ενώ η επιστολή Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης οδήγησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κεκλεισμένων των θυρών.

«Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αποτελεί μια κλασική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ή μια μάχη εντυπώσεων, είναι ένα σοβαρό ζήτημα λειτουργίας της χώρας, ποιότητας της δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης.

Πρόσθεσε δε, ότι αν δεν δοθούν σαφείς και πειστικές απαντήσεις, το κλίμα της πολιτικής αντιπαράθεσης θα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι η παραδοχή στην οποία προχώρησε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος φέρεται να παραδέχθηκε ότι πράγματι παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών, είναι ιδιαιτέρως σοβαρή.

«Είναι αναγκαίο, όταν μια μυστική Υπηρεσία κάποιας άλλης χώρας ζητά να παρακολουθηθεί κάποιο πρόσωπο, οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες να αξιολογούν το αίτημα καθώς οφείλουν να είναι ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα της χώρας μας. Βεβαίως πρέπει να υπάρχει συνεργασία με άλλες μυστικές υπηρεσίες, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι λειτουργούμε ως παράρτημά τους», τόνισε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για αναντιστοιχία δηλώσεων ανάμεσα στον διοικητή της ΕΥΠ και την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η εν λόγω παραδοχή περί παρακολούθησης του Θανάση Κουκάκη, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με παλαιότερη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι επρόκειτο για «ιδιωτική παρακολούθηση» και πως θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό αν η κυβέρνηση γνώριζε σχετικά.

«Πρέπει κάποιος να μας απαντήσει γιατί υπάρχει αυτή η αναντιστοιχία ανάμεσα στις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και στα όσα είπε ο διοικητής της ΕΥΠ, η ευθύνη της οποίας υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού. Το γεγονός ότι ο σύνδεσμος είναι κοινός, δημιουργεί υποψίες αναφορικά με τη χρήση του επίμαχου λογισμικού», σημείωσε, θέτοντας ταυτόχρονα μια σειρά από ερωτήματα.

«Ποιος έχει λόγο να παρακολουθεί ένα πολιτικό αρχηγό και που αποσκοπεί; Θέλουν να γνωρίζουν τις κινήσεις του; Θέλουν να τον παγιδεύουν πολιτικά ή να τον εκβιάσουν; Επίσης, φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε η ίδια τεχνολογία προκειμένου να παρακολουθηθεί ένας δημοσιογράφος. Σχετίζονται αυτές οι δύο περιπτώσεις μεταξύ τους;», αναρωτήθηκε ο κ. Ζαχαριάδης, επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθούν πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα