back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μ. Θεμιστοκλέους: Ο προσωπικός γιατρός θα έχει το ρόλο του καθοδηγητή εντός του Συστήματος Υγείας

Διαβάστε επίσης

Για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού και τις αρμοδιότητες που θα έχει μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, με αφορμή και το άνοιγμα της πλατφόρμα εγγραφής των πολιτών που έχει ήδη ξεκινήσει για όσους έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, σε όλες τις περιφέρεις της χώρας πλην των Περιφερειών Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

Επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει η απαιτούμενη κατανομή στη χώρα, εντούτοις, η ανταπόκριση είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητική καθώς καλύπτεται περισσότερο από το 70% των Ελλήνων πολιτών.

«Έχουμε ήδη περισσότερους από 3.000 προσωπικούς γιατρούς. Προσπαθήσαμε να δώσουμε επιπλέον κίνητρα ώστε να ενταχθεί κάποιος γιατρός στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, όπως σημαντική αύξηση της αμοιβής. Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να θέσουμε το σύστημα σε πλήρη λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2023», τόνισε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, περιέγραψε τον προσωπικό γιατρό ως τον ειδικό που θα συμβουλεύει, θα εξετάζει, θα συνταγογραφεί, θα προτρέπει τους πολίτες ακολουθήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και θα βοηθά να διευκολυνθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για βαριά πάσχοντες, όπως οι καρκινοπαθείς, αποφεύγοντας τις καθυστερήσεις.

«Θα διαδραματίσει τον σημαντικό ρόλο του καθοδηγητή εντός του Συστήματος Υγείας ώστε να υπάρχει μια συνέχεια στη θεραπεία του ασθενούς. Πέραν της διάγνωσης και της θεραπείας, θα έχει λόγο στην αγωγή και στην πρόληψη όπως για παράδειγμα στο να πείσει μια γυναίκα για τη σημασία του να υποβληθεί σε προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού ή κάποιον που αντιμετωπίζει πρόβλημα παχυσαρκίας να υιοθετήσει ένα υγιεινό τρόπο ζωής».

Όπως είπε, στόχος είναι, εντός του έτους, να εγγραφεί η πλειονότητα των πολιτών ώστε ο προσωπικός γιατρός να καταστεί θεσμός.

Διευκρίνισε ότι η εγγραφή είναι υποχρεωτική, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία η οποία απαιτεί μόλις μερικά κλικ ενώ από τον προσεχή Οκτώβριο θα εφαρμοστούν και αντικίνητρα ώστε να εγγραφούν όλοι οι πολίτες.

Επίσης, εξήγησε ότι κάθε μέλος μιας οικογένειας μπορεί να επιλέξει διαφορετικό γιατρό ενώ σε περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν μείνει ευχαριστημένος, έχει το δικαίωμα να αλλάξει τον προσωπικό του γιατρό, μια φορά το εξάμηνο.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι ο προσωπικός γιατρός δεν διαταράσσει τη σχέση των πολιτών με τους υπάρχοντες γιατρούς του, αλλά ότι «πρόκειται για μια έξτρα δωρεάν παροχή».

Κλείνοντας, αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της χώρα μας, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν κρίνεται απαραίτητη η επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

«Η Ελλάδα είναι από τις πλέον συντηρητικές χώρες στην άρση των μέτρων. Παρακολουθώντας τους σχετικούς δείκτες στα νοσοκομεία, δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία ή λόγος να επανέλθει η υποχρεωτικότητα της μάσκας», σημείωσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα