back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Γουατεμάλα ανακοίνωσε την εξάρθρωση δικτύου διακίνησης ανθρώπων προς τις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Η εισαγγελία της Γουατεμάλας ανακοίνωσε χθες Τρίτη την εξάρθρωση δικτύου διακίνησης ανθρώπων με προορισμό τις ΗΠΑ και τη σύλληψη 19 προσώπων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που καταζητούνται από δικαστήριο του Σαν Αντόνιο, στο Τέξας.

Το κύκλωμα αυτό επιδιδόταν «συστηματικά στη στρατολόγηση» και «στη μεταφορά» κυρίως «γουατεμαλτέκων μεταναστών» που ήθελαν να μπουν παράνομα στις ΗΠΑ, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της εισαγγελικής διεύθυνσης που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, ο Εστουάρδο Κάμπο.

«Εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα (δίκτυα) που δρούσε» στη Γουατεμάλα, είπε ο εισαγγελέας.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπήρξε συνεργασία της αστυνομίας με το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας στη διεξαγωγή της επιχείρησης.

Η έρευνα είχε αρχίσει να διενεργείται τον Απρίλιο του 2021, μετά τον θάνατο γουατεμαλτέκου μετανάστη στο Σαν Αντόνιο.

Οι μετανάστες καλούνται να πληρώσουν από 9.000 ως 19.400 δολάρια για να τους μεταφέρουν στις ΗΠΑ. Το κύκλωμα είχε συσσωρεύσει σχεδόν δύο εκατομμύρια δολάρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

Κατά τον Εστουάρδο Κάμπο, η επιχείρηση θα δημιουργήσει «σημαντικό (σ.σ.: νομικό) προηγούμενο όσον αφορά τις εκδόσεις διακινητών ανθρώπων» από τη Γουατεμάλα στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του κυκλώματος Φελίπε Αλόνσο και η υπαρχηγός του Λέσλι Μαρτίνες είναι ανάμεσα στα τέσσερα μέλη του που καταζητούνται από τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες Γουατεμαλτέκοι και πολίτες άλλων κρατών της κεντρικής και της νότιας Αμερικής προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ, για να σωθούν από την ανέχεια και τη βία των συμμοριών, με την ελπίδα πως θα βρουν καλύτερη ζωή.

Την 27η Ιουνίου, 53 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους καθώς είχαν αφεθεί μέσα σε κλειδωμένο ρυμουλκό φορτηγού, στο οποίο η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 60° Κελσίου, στο Σαν Αντόνιο. Ανάμεσα τους ήταν 21 υπήκοοι Γουατεμάλας.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα