back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Άνοιξε» για τους Αθηναίους η κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος

Διαβάστε επίσης

Τα σίδερα έφυγαν και από σήμερα και το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος δόθηκε τμηματικά στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας. Το συνολικό έργο δια πλάτυνσης των πεζοδρομίων της οδούς Φιλελλήνων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων και πλέον ο κάθε πολίτης μπορεί να περπατήσει στον χώρο που μέχρι χθες ήταν μια επιπλέον λωρίδα για τα ΙΧ. ή άτυπη πιάτσα ταξί.

Βέβαια μέχρι στιγμής εκτελούνται συμπληρωματικές εργασίες καθώς το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά παραδόθηκε προς χρήση και τα συνεργεία εξακολουθούν να δουλεύουν καθώς υπήρξε καθυστέρηση ενός μήνα περίπου λόγω των αρχαίων που βρέθηκαν κατά την διάρκεια των εκσκαφών.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ανάπλασης για το κάτω μέρος της πλατείας, προβλέπεται επέκταση του πεζοδρομίου με περιορισμό των λωρίδων κυκλοφορίας σε τέσσερις. Συγκεκριμένα, στο τμήμα μεταξύ Καραγεώργη Σερβίας και Ερμού το μέσο πλάτος επέκτασης του πεζοδρόμου είναι 7,80 μέτρα και στο τμήμα Ερμού – Μητροπόλεως 5,20 μέτρα. Η διαπλάτυνση του χώρου για τους πεζούς στο κάτω τμήμα του Συντάγματος έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ενοποιηθεί με την κεντρική πλατεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, έχει προβλεφθεί, επίσης, να τοποθετηθούν 28 μεγάλα δένδρα, κουτσουπιές και γρεβιλέες, τέσσερις σε κάθε πλαϊνή πλευρά, και δύο δενδροστοιχίες στο κεντρικό τμήμα, εκατέρωθεν της νοητής εξόδου της Ερμού.

Τα αρχαία τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή που πραγματοποιούνται τα έργα ανάπλασης και συγκεκριμένα στο σημείο μεταξύ Μητροπόλεως και Ερμού άλλαξαν τον αρχικό προγραμματισμό, καθώς η αρχαιολογική υπηρεσία δεν έδωσε άδεια αποδόμησής τους και ζήτησε να διατηρηθούν στο σημείο που βρίσκονται. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να αλλάξουν κάποιες μελέτες όπου, η θέση 4 δένδρων μετατοπίστηκε και στη θέση τους θα τοποθετηθούν 2 σιντριβάνια, τα οποία ήδη κατασκευάζονται». Το ένα εκ των δύο σιντριβανιών κατασκευάζεται ανάμεσα στις οδούς Μητροπόλεως και Ερμού και το άλλο ανάμεσα στις οδούς Καραγεώργη Σερβίας και Ερμού.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα