back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ζ. Δημαδάμα: Να κατοχυρωθεί νομικά το έγκλημα της γυναικοκτονίας

Διαβάστε επίσης

Για τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει το εν εξελίξει φαινόμενο θανάσιμης κορύφωσης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με αφορμή και τις τρεις γυναικοκτονίες σε διάστημα 48 ωρών στη χώρα μας, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, η Ζέφη Δημαδάμα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αντιπρόεδρος γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Τα περιστατικά είναι καταιγιστικά. Η πανδημία ενίσχυσε τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας τα οποία προϋπήρχαν και αποδεικνύεται ότι δεν τα είχαμε αντιμετωπίσει στον πυρήνα τους. Είναι συγκλονιστικό να έχουν συμβεί 17 γυναικοκτονίες το 2021 και 13 έως τώρα το 2022», τόνισε.

Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός δράσεων μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο με στόχο την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών και εγκλημάτων κάνοντας λόγο για καταστάσεις που δυστυχώς χρονίζουν στην Ελλάδα και έχουν αυτή την τραγική κατάληξη.

«Πρέπει να δούμε πως θα προστατεύσουμε την επόμενη μέρα, τις γυναίκες που προβαίνουν σε καταγγελία κακοποίησης, να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν άμεσα σε δομές μαζί με τα παιδιά τους , να γίνει γρήγορα η εκδίκαση της υπόθεσης αλλά και να μπορέσουμε να συνδέσουμε και τους δήμους οι οποίοι έχουν μια πιο συγκεκριμένη εικόνα των τοπικών κοινωνιών», ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ Δημαδάμα, επισήμανε ότι απαιτείται διακομματική συναίνεση και συνεργασία για την δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου αντιμετώπισης της βίας στη χώρα μας σε συνδυασμό με αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να κατοχυρωθεί νομικά το έγκλημα της γυναικοκτονίας.

«Πρέπει να αναδείξουμε τις δολοφονίες γυναικών που γίνονται επειδή οι δράστες θεωρούν τις γυναίκες κτήμα τους, μια βαθιά πατριαρχική αντίληψη . Θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν ακόμα στην κοινωνία μας στερεότυπα που οδηγούν σε αυτά τα εγκλήματα», σημείωσε.

Κλείνοντας, προέτρεψε τις γυναίκες που βιώνουν κακοποιητική συμπεριφορά να σπάσουν τη σιωπή τους: «Ο φόβος είναι μεγάλος και το στερεότυπο πολύ ισχυρό. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει συγκάλυψη από την ίδια την οικογένεια με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα περιστατικά συστηματικής κακοποιητικής συμπεριφοράς και να οδηγούμαστε στην γυναικοκτονία. Πρέπει οι γυναίκες να μιλήσουν και η πολιτεία οφείλει να φροντίσει γι αυτό».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα