back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έμφυλη βία: Ένα τηλεφώνημα μπορεί να σου σώσει τη ζωή

Διαβάστε επίσης

«Ένα τηλεφώνημα στο 15900 ή ένα e-mail στη διεύθυνση [email protected] μπορεί να σώσει ή να αλλάξει τη ζωή μιας γυναίκας που ζει σε κακοποιητική σχέση», επισημαίνει η πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Μαρίνα Στέφου, με αφορμή τις τρεις γυναικοκτονίες σε διάστημα 48 ωρών στη χώρα μας.

«Μία γυναίκα που βρίσκεται σε κακοποιητική σχέση, με τον όρο κακοποιητική σχέση εννοούμε κάθε είδους βία, δηλαδή μπορεί να μην είναι αμιγώς σωματική αλλά λεκτική, ψυχολογική κλπ, μπορεί να καλέσει στη Γραμμή SOS 15900. Η γραμμή λειτουργεί από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνιολόγους επιστήμονες, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, για να αντιμετωπίσουν κάθε επείγον περιστατικό βίας. Μέσω της τηλεφωνικής γραμμής παρέχονται ψυχολογική στήριξη, συμβουλές και αναλόγως των περιπτώσεων οι γυναίκες κατευθύνονται στις ειδικές δομές. Στην τηλεφωνική γραμμή επίσης μπορούν να καλέσουν και άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον της γυναίκας και όσοι αντιλαμβάνονται ή υποψιάζονται μια κακοποιητική συμπεριφορά», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, η κα Στέφου.

44 Συμβουλευτικά Κέντρα

«Έχουμε 44 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την επικράτεια τα οποία παρέχουν δωρεάν ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση και εργασιακή συμβουλευτική, η οποία είναι πολύ σημαντική καθώς μία γυναίκα που θέλει να φύγει από μια κακοποιητική σχέση χρειάζεται οικονομική ανεξαρτησία».

19 ξενώνες φιλοξενίας

«Αν η γυναίκα αναζητά ένα μέρος για να διαμείνει μαζί με τα ανήλικα παιδιά της υπάρχουν 19 ξενώνες φιλοξενίας, οι οποίοι βρίσκονται σε απόρρητα σημεία και με φύλαξη. Θεωρώ ότι οι ξενώνες φιλοξενίας είναι επαρκείς στη χώρα μας με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαιτέρως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου χρειάζεται μια μεγαλύτερη επένδυση σε αυτά τα κέντρα. Γενικά πάντως επαρκούν και δεν είναι σχεδόν ποτέ 100% πλήρεις. Από τα στοιχεία, που έχουμε όσες γυναίκες έχουν προστρέξει στο δίκτυο δομών μας και στους ξενώνες φιλοξενίας έχουν βοηθηθεί και ποτέ δεν έχουν φύγει πριν βεβαιωθούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ότι έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της» προσθέτει η κα Στέφου.

Περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους επικοινωνίας με τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τις διευθύνσεις , μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες www.isotita.gr και www.womensos.gr

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα