back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κολομβία: Η πιο ισχυρή ομάδα αποστατών των FARC προτείνει κατάπαυση του πυρός

Διαβάστε επίσης

Η ισχυρότερη ομάδα αποστατών της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) πρότεινε στον εκλεγμένο πρόεδρο της Κολομβίας, τον Γουστάβο Πέτρο, να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ώστε να βρεθεί «πολιτική λύση» στη σύρραξη μέσω διαπραγματεύσεων.

Επιστολή της με ημερομηνία 31η Ιουλίου δημοσιεύθηκε χθες από αρκετά ΜΜΕ, μαζί με ένα βίντεο που εικονίζει περίπου είκοσι άνδρες και γυναίκες με στολές παραλλαγής και τουφέκια εφόδου.

Η ομάδα αυτή, γνωστή με την ονομασία «Bloque Suroriental» («Νοτιοανατολική Μονάδα»), η οποία απορρίπτει τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε το 2016 ανάμεσα στις FARC και την τότε κυβέρνηση, προτείνει να κηρυχθεί «αμοιβαία» εκεχειρία αφού αναλάβει την εξουσία ο νέος πρόεδρος.

Αυτή θα επιτρέψει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να εξευρεθεί «πολιτική λύση στη βία», εκτιμά στην επιστολή της.

Ο απερχόμενος κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε τη 15 Ιουλίου ότι ο στρατός σκότωσε τον αρχηγό αυτής της ομάδας αποστατών των FARC, τον Νέστορ Βέρα, γνωστό επίσης με το ψευδώνυμο «Ιβάν Μορντίσκο».

Ο Γουστάβο Πέτρο, άλλοτε αντάρτης, πρώην γερουσιαστής, που θα διαδεχθεί την Κυριακή τον κ. Ντούκε, έχει εκφράσει την πρόθεση η χώρα να επιτύχει «πλήρη ειρήνη» μέσω συμφωνιών με τις ένοπλες οργανώσεις που συνεχίζουν τη δράση τους στη χώρα.

Με περίπου 2.000 μέλη, το «Bloque Suroriental» είναι η μεγαλύτερη ομάδα αποστατών των FARC στην Κολομβία, σύμφωνα με το κέντρο μελετών INDEPAZ. Είναι ενεργό κυρίως στο τμήμα του δάσους του Αμαζονίου που βρίσκεται στην επικράτεια της χώρας, καθώς και στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), που μετρά περίπου 2.500 μέλη, έχει επίσης διαβεβαιώσει πως έχει πρόθεση να διαπραγματευτεί με τον κ. Πέτρο.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα