back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μπλίνκεν: Η Ουάσινγκτον είναι αντίθετη στην όποια προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος της Ταϊβάν

Διαβάστε επίσης

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στις όποιες μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του καθεστώτος της Ταϊβάν -ειδικά δια της βίας- και δεν έχουν αλλάξει την πολιτική τους σε ό,τι αφορά το νησί αυτό, όπως ενημέρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν τους ομολόγους του από την νοτιοανατολική Ασία.

Η σταθερότητα και από τις δύο πλευρές του Στενού της Ταϊβάν είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής, είπε ο Μπλίνκεν από την Καμπότζη όπου βρίσκεται και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να ακούσει τις ιδέες της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) για το πως θα μπορούσε να συνεργαστεί με της χώρες της Quad (Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία και ΗΠΑ).

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν σήμερα τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας τους γύρω από την Ταϊβάν, προβαίνοντας σε επίδειξη δύναμης σε αντίδραση για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Νάνσι Πελόζι, στη νήσο.

Αν και η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, διήρκεσε λιγότερες από 24 ώρες, πυροδότησε την οργή του Πεκίνου, καθώς επρόκειτο για την πιο υψηλόβαθμη αμερικανίδα αξιωματούχο που μετέβη στην Ταϊπέι τα τελευταία 25 χρόνια.

Εν είδει αντιποίνων, το Πεκίνο άρχισε το μεσημέρι (τοπική ώρα· στις 07:00 ώρα Ελλάδας) στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν, πάνω σε πολυσύχναστες θαλάσσιες εμπορικές οδούς.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα