back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΟΥ: Η ουκρανική υγειονομική κρίση επιδεινώνεται

Διαβάστε επίσης

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια επιδεινούμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας καθώς η σύγκρουση με τη Ρωσία συνεχίζει να μαίνεται, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με τις ανησυχίες της εν λόγω υπηρεσίας του ΟΗΕ να εντείνονται από την υπερκόπωση του υγειονομικού προσωπικού, την αύξηση των βομβαρδισμών και την προοπτική της έλευσης του χειμώνα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ουκρανία έχουν πραγματοποιηθεί 434 επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, από τις 615 τέτοιες επιθέσεις που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής φέτος σε όλο τον κόσμο.

Η συντονίστρια του ΠΟΥ για την Ουκρανία Χέδερ Πάποβιτς δήλωσε πως ομάδες υγειονομικών σε πολλές περιοχές έχουν συνηθίσει να εργάζονται με οβίδες να πέφτουν έξω από το παράθυρό τους.

Η Πάποβιτς, η οποία επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Ουκρανία, δήλωσε πως ο ΠΟΥ ανησυχεί περισσότερο για περιοχές στις οποίες οι ομάδες του δεν έχουν πρόσβαση εξαιτίας των μαχών ή της ρωσικής κατοχής, ανάμεσα στις οποίες η ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς και η Χερσώνα στο νότο.

«Το μεγαλύτερο θέμα είναι να έχουμε πρόσβαση, αυτό είναι που μας κρατάει ξύπνιους τις νύχτες», δήλωσε η Πάποβιτς επικαλούμενη προβλήματα στις περιοχές αυτές όσον αφορά τη μεταφορά φαρμάκων για ανθρώπους με χρόνια νοσήματα ή την αντιμετώπιση σωματικών και ψυχικών τραυμάτων.

Ο έλεγχος των ασθενειών είναι επίσης ένας παράγοντας ανησυχίας. Η Ουκρανία έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για την ιλαρά και την πολυομυελίτιδα, ενώ έχουν εκφραστεί ανησυχίες για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί χολέρα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί ξεσπάσματα χολέρας στη χώρα, δήλωσε η Πάποβιτς.

Ο ΠΟΥ εργάζεται επίσης παράλληλα με τα εθνικά συστήματα υγείας για την υποστήριξη της υγείας των προσφύγων που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες. Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαφύγει από τις μάχες στην Ουκρανία και άλλοι τόσοι άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέσα στη χώρα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα