back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θ. Βερέμης: Δεν είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα τιμήσει την υποχρέωσή της απέναντι στη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης

Διαβάστε επίσης

Στον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης ως απόρροια των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των πολεμικών συγκρούσεων που εξακολουθούν να μαίνονται, αναφέρθηκε ο συγγραφέας, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), κ Θάνος Βερέμης.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Αλεξάνδρα Βουδούρη, υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοκ στις διεθνείς αγορές τροφίμων, επιδεινώνοντας το ήδη ζοφερό πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας καθώς έχει διαταράξει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και έχει εκτινάξει τις τιμές των τροφίμων.

Μάλιστα, έκανε λόγο για μια κατάσταση η οποία μπορεί να οδηγήσει τις φτωχότερες χώρες που ήδη υποφέρουν από την πείνα, όπως η Αφρική, σε πολιτικό χάρος και να προκαλέσει μεταναστευτική κρίση, κάνοντας λόγο για καραβάνια ανθρώπων από την Αφρική προς την Ευρώπη.

« Αυτός ο πόλεμος, έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ανωμαλία όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και στη διακίνηση των προϊόντων. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σε σιτηρά στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Αφρική γιατί είναι απολύτως εξαρτημένη από την παραγωγή των σιτηρών. Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί σε έναν λιμό που αν δεν είναι παγκόσμιος, είναι σίγουρα αφρικανικός», ανέφερε.

Σχετικά με την Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών που υπέγραψαν πρόσφατα Ουκρανία και Ρωσία, προβλέποντας ότι «ασφαλείς διάδρομοι» θα επιτρέψουν την κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, ο κ. Βερέμης, εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς το εάν τελικά η ρωσική πλευρά δεν θα εμποδίσει την απρόσκοπτη πορεία των πλοίων που αναχωρούν από τα ουκρανικά λιμάνια.

«Δεν είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα τιμήσει την υποχρέωσή της απέναντι στη Συμφωνία. Άλλωστε, πρόκειται για μια ιστορία η οποία ξεκίνησε άσχημα, καθώς, λίγο μετά τη Συμφωνία, οι Ρώσοι βομβάρδισαν την Οδησσό, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πλοία που μεταφέρουν πυρομαχικά για τους Ουκρανούς. Μετά από αυτήν την κακή αρχή, μένει να δούμε τι θα γίνει στην πορεία».

Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι μπορεί η Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης να αποτελέσει τη βάση για μια ενδεχόμενη εκεχειρία ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο, τόνισε: «Η τήρηση της Συμφωνίας από την πλευρά της Ρωσίας θα είναι δείγμα καλής θέλησης. Από την άλλη πλευρά, αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει αυτή η καλή θέληση διότι αν η Ρωσία θελήσει να τιμωρήσει την Ευρώπη για τις κυρώσεις που της επιβάλει, θα την αναγκάσει να αντιμετωπίσει μια νέα εισβολή πεινασμένων Αφρικανών και φυσικά, υπάρχει και η απειλή στον τομέα της ενέργειας, εν όψει και του χειμώνα. Αν υπάρξει εκεχειρία θα είναι για άλλους λόγους. Η Ρωσία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, υφίσταται ένα μεγάλο κόστος από αυτόν τον πόλεμο, χάνει ανθρώπινες ζωές και έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες ενώ και η Ουκρανία έχει σχεδόν ισοπεδωθεί. Για να συνέλθουν οι Ουκρανοί και να ξαναβρούν τους παλιούς ρυθμούς ανάπτυξης θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα