29.8 C
Athens
Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

29.8 C
Athens
Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Χ. Τετράδη: Το ζητούμενο δεν είναι η καλύτερη τουριστική χρονιά αλλά να μην αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις πρόβλημα βιωσιμότητας

Για την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Κατσίγιαννη, η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη.

Όπως ανέφερε, μπορεί τα μέχρι στιγμής δείγματα γραφής να είναι εξαιρετικά θετικά και η φετινή τουριστική σεζόν να διαφέρει σε σχέση με τις δύο προηγούμενες της πανδημίας, ωστόσο, δεν μπορούν ακόμα να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το πως τελικά θα κυλήσει, καθώς τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία που επηρεάζει αγορές όπως η Πολωνία και η Ρουμανία με τις οποίες δουλεύουν τα Ιόνια νησιά όσο και η ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά, δημιουργούν προβλήματα.

Ειδικότερα, τόνισε ότι ο Μάιος δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές για την τουριστική κίνηση στα νησιά του Ιονίου και ιδιαίτερα στην Ζάκυνθο, καθώς λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου, η πολωνική αγορά- που είναι πολύ μεγάλη για το νησί- καθυστέρησε να ανοίξει.

«Σαφώς η φετινή χρονιά δε μπορεί να συγκριθεί με τις δύο προηγούμενες. Για το Ιόνιο και ειδικά για τη Ζάκυνθο είναι μια χρονιά που δεν ξεκίνησε πολύ καλά γιατί κινείται αρκετά και με την αγορά της Πολωνίας που λόγω της πολεμικής κατάστασης και της εγγύτητάς της με την Ουκρανία, είχε σαν αποτέλεσμα να αναβληθούν πολλές πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για τον Μάιο. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη αγορά άρχισε να κινείται από τα μέσα Ιουνίου και μετά», ανέφερε.

Σημείωσε ότι παρατηρείται πολύ καλή ανταπόκριση από την βρετανική αγορά, με τις πληρότητες στα καταλύματα για τον μήνα Αύγουστο να κινούνται στα επίπεδα του 90% και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο να κάνουμε έγκυρες προβλέψεις για το πως θα κινηθούμε τουριστικά. Σίγουρα είναι μια πολύ καλή τουριστική περίοδος η οποία από ότι φαίνεται θα δώσει πολύ καλό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. ΄Άλλωστε, η Ελλάδα έχει ένα υπέροχο καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο».

Ωστόσο, αν και διανύουμε την υψηλότερη περίοδο της τουριστικής χρονιάς και υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση στις αφίξεις, σύμφωνα με την κ. Τετράδη, το τουριστικό «καλάθι» δεν είναι πάντα γεμάτο καθώς οι τουρίστες περιορίζουν τα χρήματα που ξοδεύουν.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για την βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, λέγοντας ότι τα λειτουργικά τους έξοδα λόγω του ενεργειακού κόστους είναι κατά 30% αυξημένα τουλάχιστον σε σύγκριση με πέρυσι.

«Ο πόλεμος και η ακρίβεια έχει ανεβάσει το κόστος των νοικοκυριών σε όλες τις χώρες και έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και σε εμάς γιατί τα λειτουργικά μας κόστη είναι πολύ ακριβά. Επίσης, τα περισσότερα ξενοδοχεία είχαμε κλείσει συμβόλαια με τους tour operators τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν. Αυτό είναι κάτι που καθιστά τη λειτουργία μας ζημιογόνα. Φοβάμαι ότι στο τέλος αυτής της εξαιρετικής σε κίνηση σεζόν, οι επιχειρηματίες ξενοδόχοι θα πρέπει να δώσουν πάλι έναν αγώνα επιβίωσης».

Πάντως, υπογράμμισε ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, μέσω του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων πραγματοποιεί συνεχή έρευνα ώστε στο τέλος του καλοκαιριού να έχει στα χέρια του συγκεκριμένα στοιχεία για την τουριστική κίνηση τα οποία εν συνεχεία θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να μπορέσουν να συζητήσουν για την λήψη στοχευμένων και όχι οριζόντιων μέτρων.

«Το ζητούμενο δεν είναι να έχουμε την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών και την ίδια στιγμή να μην μπορούν οι επιχειρήσεις να μη μπορούν να πληρώσουν τις τράπεζες ή τα δημόσια ταμεία», εξήγησε.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img