back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παραιτήθηκαν ο διοικητής της ΕΥΠ και ο ΓΓ του Πρωθυπουργού-Τι απαντά το Μαξίμου-Αντιδράσεις από τα κόμματα

Διαβάστε επίσης

Μετά από την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, υπέβαλε την παραίτησή του και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, εν μέσω της πολιτικής αντιπαράθεσης που προκαλούν οι αποκαλύψεις με το θέμα των υποκλοπών. Η παραίτηση του κ. Δημητριάδη, όπως και του κ. Κοντολέοντα έγιναν αποδεκτές από τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού: «Ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων.  Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής», ενώ με απόφαση του πρωθυπουργού τοποθετείται γενικός γραμματέας πρωθυπουργού ο Γιάννης Μπρατάκος.

Λίγη ώρα αργότερα δόθηκε στην δημοσιότητα δήλωση κυβερνητικών στελεχών  για την παραίτηση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία οι λανθασμένες ενέργειες του κ Κοντολέων: «πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ.

Ο Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων

Οι παρατήσεις σχετίζονται με την πρόσφατη πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσε η καταγγελία του προέδρου ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη περί απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου με το σύστημα  Predator καθώς και οι αποκαλύψεις για παρακολούθηση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Σχετικά με την ανακοίνωση παραίτησης του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέοντα, κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρουν τα εξής: «πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ.

Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν σήμερα: «Δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης  του κ. Μητσοτάκη. Επιμένουμε στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη νοσηρή αυτή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και της δράσης του Predator στην Ελλάδα , που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης

Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε στην δημοσιότητα ανακοίνωση 18 λέξεων για την αποχώρηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη νευραλγική θέση του Γενικού Γραμματέα.

Ο παραιτηθείς διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, είναι ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, δικηγόρος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και θεωρείτο ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού  καθώς βρίσκεται στο πλευρό του πρωθυπουργού από το 2004

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η παραίτηση οφείλεται σε οικογενειακούς λόγους αλλά και στην πρόθεσή του να μην συμβάλει στο κλίμα τοξικότητας που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα αναφορικά με δημοσιεύματα που ενέπλεκαν τον κ. Δημητριάδη στο θέμα των υποκλοπών και του παράνομου λογισμικού με βάση τα οποία η αντιπολίτευση άσκησε σκληρή κριτική.

«Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

«Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ» επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, σχετικά με την ανακοίνωση παραίτησης του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέων υπογραμμίζοντας ότι: «κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».

Εν τω μεταξύ, οξεία πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει με φόντο τις παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Παναγιώτη Κοντολέων.

Νωρίς το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δια του κ. Γεραπετρίτη, αλλά δεν ανταποκρίθηκε.

Άμεση ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και με σεβασμό στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Κοντολέων βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και δεν είπαν την αλήθεια, αναφέρουν πηγές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και καλούν την κυβέρνηση θεσμικά να ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Όλα στο φως”.

Α. Τσίπρας: Ομολογία ενοχής Μητσοτάκη η παραίτηση Δημητριάδη

«Η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής. Και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τονίζοντας ότι «κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες με τη βοήθεια της των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο ,το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως».

Η παραίτηση Δημητριάδη και Κοντολέοντος αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία ενοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο με τις υποκλοπές», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος. Μιλώντας «Στο Κόκκινο» ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε «κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, ο κ. Δημητριάδης, και ο διορισμένος διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Κοντολέων -σε μια ΕΥΠ που υπάγεται στον πρωθυπουργό- και αυτή η υπόθεση δεν αφορά τον κ. Μητσοτάκη», τονίζοντας ότι «δεν έχουμε υπόθεση Δημητριάδη ή Κοντολέοντος, έχουμε σκάνδαλο Μητσοτάκη». Τέλος, χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως «μεγάλη νίκη της ερευνητικής δημοσιογραφίας, των ανθρώπων που σήκωσαν αυτήν την υπόθεση, του ίδιου του Θανάση Κουκάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή μίλησε για τις παρακολουθήσεις», ενώ μίλησε για «μεγάλη απογοήτευση για όσους έκαναν ότι το θέμα δεν υπάρχει».

ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ: Δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης

«Δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσες του κ. Μητσοτάκη. Επιμένουμε στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη νοσηρή αυτή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και της δράσης του Predator στην Ελλάδα , που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος», σχολίασαν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σχετικά.

«Από σήμερα, οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού είναι δεδομένες» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, o Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Ενώ έχουμε αυτές τις δύο ηχηρές παραιτήσεις, τι θα πει η κυβέρνηση; Τι θα πει ο πρωθυπουργός; Τί θα πουν όλα τα κέντρα που προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς εδώ και δέκα ημέρες;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος σε συνέντευξη του στον Real FM.

Η επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για διαφάνεια και δημοκρατία σήμερα δικαιώνεται, έγραψε μεταξύ άλλων στο FB ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Η ευθύνη βαρύνει τον πρωθυπουργό και αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ας προκηρύξει εκλογές» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης.

ΚΚΕ: Οι παραιτήσεις δεν ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού

Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες.

ΜέΡΑ25: Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί

«Οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού ήταν να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του την Κρατική Ενημέρωση και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κινήσεις που θα ζήλευαν τα πιο κακόφημα ολοκληρωτικά καθεστώτα», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ.

Σημειώνει ότι «η πρώτη κίνηση (μαζί με τις διάφορες “λίστες Πέτσα”) μας φιλοδώρησε τη θέση 108 στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου» και προσθέτει: «Η δεύτερη κίνηση εξελίσσεται σε βρόγχο για τον πρωθυπουργό, καθώς ένα παγόβουνο παρακρατικών παρακολουθήσεων λιώνει κάτω από τον ήλιο της ελάχιστης δημοσιογραφικής έρευνας που ξεφεύγει από την κυβερνητική μέγγενη».

«Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση και οι “πηγές” της, προσπαθώντας να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες του πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στις υποκλοπές, και του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, έχουν να κάνουν με τις παράνομες παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις, μέσω λογισμικών όπως το Predator που η ίδια η Google εκτιμούσε με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έχουν προμηθευτεί ελληνικοί κυβερνητικοί φορείς», σχολιάζει το ΜέΡΑ25 και καταλήγει:

«Ήρθε η ώρα ο κ. Μητσοτάκης να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του. Η ευθύνη δεν νοείται να σταματά στους “από κάτω”. Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί. Άλλος δρόμος για τον πρωθυπουργό και την Μητσοτάκης Α.Ε. δεν υπάρχει, όταν αναδεικνύονται τόσο σοβαρά “παιχνίδια” με την ίδια τη Δημοκρατία».

Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα