12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς» του Ρεζί Ρουανσάρ από 11 Αυγούστου στα θερινά σινεμά

Διαβάστε επίσης

Μία θυελλώδης ερωτική ιστορία για τη δύναμη της αγάπης γεμάτη μουσική, χορό και ανατροπές

Η Weirdwave, στις 11 Αυγούστου, παρουσιάζει μια παθιασμένη ταινία αγάπης, το Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς (Waiting for Bojangles) του Ρεζί Ρουανσάρ, με δύο από τους μεγαλύτερους γάλλους σταρ: την Βιρζινί Εφιρά και τον Ρομέν Ντουρίς.

Μπροστά στον μικρό τους γιο, η Καμίλ και ο Ζορζ χορεύουν το αγαπημένο τους τραγούδι “Mr Bojangles” της Νίνα Σιμόν. Μαζί τους υπάρχει χώρος μόνο για παιχνίδι και φαντασία. Είναι η Καμίλ που τους δείχνει τον δρόμο και τους οδηγεί σε μια δίνη ποίησης, έτσι ώστε η γιορτή να συνεχίζεται ανεξάρτητα με τα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Ο τρελός έρωτας δεν είχε ενσαρκωθεί ποτέ τόσο πειστικά. Όμως το πάθος έχει και μία σκοτεινή πλευρά…

Η ταινία βασίζεται στο μπεστ σέλερ «Μου χαρίζετε αυτό το χορό;» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα.

Υπόθεση

«Ούτε να το σκέφτεσαι. Αυτή η γυναίκα θα σου πάρει τα μυαλά!», συμβουλεύει ένας φίλος τον Ζορζ, που μαγεύεται από την σαγηνευτική Καμίλ, βλέποντάς την μια μέρα να χορεύει. Όμως ο Ζορζ δεν ακολουθεί τη συμβουλή του. Παραδίδεται άνευ όρων σε έναν παθιασμένο έρωτα, που συνεχίζεται αμείωτος και μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Ο μικρός τους γιος βιώνει την αντισυμβατική καθημερινότητα των εκκεντρικών γονιών του, που μοιάζει ακατανόητη για τους συμμαθητές του. Κάθε βράδυ χορεύουν το αγαπημένο τους τραγούδι “Mr Bojangles” της Νίνα Σιμόν. Όμως οι ξέφρενες γιορτές, οι χοροί, τα παιχνίδια και η αχαλίνωτη φαντασία, αυτή η καθημερινή δίνη ποίησης που παρασύρει και τους τρεις μακριά από κάθε τι πρακτικό και πεζό, έχει και μια άλλη πλευρά, πιο σκοτεινή. Όταν η Καμίλ σταδιακά βυθίζεται σε αυτήν χωρίς κανένα «δίχτυ» ασφαλείας, τα πράγματα χάνουν τη λάμψη τους. Και, αίφνης, μπαμπάς και γιος πρέπει να αντιμετωπίσουν μια απίστευτα σκληρή πραγματικότητα.

Αρκεί η αγάπη τους για να τη σώσει;

Ο Ρεζί Ρουανσάρ (των επιτυχιών «Οι Μεταφραστές» και «Χτυποκάρδια στο Γραφείο») διασκευάζει το μπεστ σέλερ «Μου χαρίζετε αυτό το χορό;» του Ολιβιέ Μπουρντό (εκδόσεις Στερέωμα), με πρωταγωνιστές την εκθαμβωτική Βιρζινί Εφιρά (Το μυστικό της Μαντλίν Κόλινς, Μπενεντέτα) και τον Ρομέν Ντουρίς, πρωταγωνιστή σε δεκάδες γαλλικές ταινίες, που για πρώτη φορά εμφανίζονται στην μεγάλη οθόνη μαζί, ως ζευγάρι.

Γεμάτη υπέροχες μελωδίες, με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, και εμπνευσμένες χορογραφίες, η ταινία του Ρουανσάρ σε βάζει σε σκέψεις για το νόημα της ζωής, για τον τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητα, για την έμφαση που δίνουμε στα επουσιώδη αλλά και για το κόστος του να ζεις χωρίς καθήκοντα.

Η ταινία διαδραματίζεται τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, και η αφήγηση γίνεται υπό το πρίσμα του πατέρα σε αντίθεση με το βιβλίο που γίνεται υπό το πρίσμα του παιδιού.

«Ακόμα και σήμερα το βιβλίο αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι πολύ για την αγάπη», σημειώνει ο σκηνοθέτης. «Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε για τον άνθρωπο που αγαπάμε; Αλλά και για το τι σημαίνει να είσαι γονιός. Με έναν τρόπο διηγούμαστε και μέρος της δικής μας ιστορίας όταν κάνουμε μια ταινία και καθώς είμαι πατέρας κι έχω μακροχρόνια σχέση με μια γυναίκα που με αγαπά και την αγαπώ, αναρωτήθηκα πώς θα αντιδρούσε η κόρη μου, όταν θα μεγάλωνε, εάν τελικά αναλάμβανα να γυρίσω αυτήν την ταινία. Μήπώς θα μας ταύτιζε με αυτούς του δύο εραστές; Η γυναίκα μου με καθησύχασε… Και πράγματι κατάλαβα πώς μπορείς τελικά να γυρίσεις μια ταινία με την προσωπική σου ματιά, χωρίς όμως να ταυτίζεσαι με τους ήρωες».

Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς
(“Waiting for Bojangles”, Γαλλία, 2022, 124’)
Σκηνοθεσία: Ρεζί Ρουανσάρ
Σενάριο: Ρεζί Ρουανσάρ, Ρομάν Κομπέν

Ηθοποιοί: Βιρζινί Εφιρά, Ρομέν Ντουρίς, Γκρεγκορί Γκαντεμπουά, Σολάν Μασαντό Γκρανέ

INFO
http://www.weirdwave.gr/

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα