back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τσαντ: Η χούντα υπέγραψε συμφωνία με τους αντάρτες για έναν εθνικό διάλογο

Διαβάστε επίσης

Ο επικεφαλής της χούντας στο Τσαντ, ο Μαχαμάτ Ιντρίς Ντέμπι Ίτνο, υπέγραψε σήμερα στο Κατάρ συμφωνία με περισσότερες από 40 ανταρτικές οργανώσεις, η οποία έχει στόχο την έναρξη ενός εθνικού διαλόγου στις 20 Αυγούστου στην Τζαμένα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία και πώς θα επιτηρείται η συμμόρφωση προς αυτή δεν δόθηκαν αμέσως στη δημοσιότητα, σημειώνει το Ρόιτερς.

Ωστόσο το Μέτωπο για την Εναλλαγή και την Ομόνοια στο Τσαντ (FACT), μία από τις κύριες ανταρτικές οργανώσεις, δεν υπέγραψε τη συμφωνία, παρά τις ελπίδες των μεσολαβητών στην Ντόχα, που προσπάθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή να το πείσουν.

Η διευθέτηση, η οποία αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή στην πολιτική διακυβέρνηση, χαρακτηρίστηκε «σημαντική στιγμή για το λαό του Τσαντ» από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έκανε δηλώσεις σε βίντεο που μεταδόθηκε στη διάρκεια της επίσημης τελετής για την υπογραφή της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα έπειτα από μήνες συνομιλιών.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ επέμεινε ωστόσο στην ανάγκη για ένα διάλογο «που να περιλαμβάνει όλες τις πλευρές» ώστε να επιτύχει.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν αλ-Θάνι δήλωσε πως η συμφωνία έχει στόχο να εγκαθιδρυθεί «μια ειρήνη που θα αντικαταστήσει τις ταραχές και τις συγκρούσεις που γνώρισε η χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Σαράντα δύο από τις 47 οργανώσεις, που εκπροσωπήθηκαν στην Ντόχα, υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία, μαζί με την κυβέρνηση.

Εδώ και πέντε μήνες, παράγοντες του Τσαντ διαπραγματεύονται υπό την αιγίδα του εμιράτου του Κόλπου για να βάλουν τέλος σε δεκαετίες ταραχών και αστάθειας σ’ αυτή τη χώρα των 16 εκατ. κατοίκων, που έχει γνωρίσει πολλά πραξικοπήματα.

Την επομένη του θανάτου του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο, που σκοτώθηκε τον Απρίλιο 2021 στο μέτωπο εναντίον των ανταρτών, ο γιός του, ο νεαρός στρατηγός Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο, είχε ανακηρυχθεί πρόεδρος επικεφαλής ενός μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν 15 στρατηγοί.

Αμέσως υποσχέθηκε τη διενέργεια ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών μέσα σε διάστημα 18 μηνών, έπειτα από έναν «συμπεριληπτικό εθνικό διάλογο» με την πολιτική αντιπολίτευση και τα αναρίθμητα ανταρτικά κινήματα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα