back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στ. Λουκίδης: Να αποσαφηνιστεί ποιοι θάνατοι οφείλονται στον κορωνοϊό και σε ποιους αποτελεί συννοσηρότητα

Διαβάστε επίσης

Για επιπεδοποίηση της καμπύλης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιος Λουκίδης.

Συνομιλώντας με την Ελεωνόρα Ορφανίδου στον ραδιοφωνικό αέρα του Αθήνα 9.84, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια, δηλαδή, από τότε που μπήκε ο κορονοϊός στη ζωή μας, που υπάρχει «συμβίωση με την πανδημία», χωρίς να λαμβάνουμε ιδιαίτερες προφυλάξεις ή σημαντικά μέτρα.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια πανδημία η οποία δίνει περίπου 20.000- 25.000 μολύνσεις την ημέρα. Σίγουρα υπάρχει μια επιπεδοποίηση και όχι αυξητική τάση αλλά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πόσο αυτό θα αποτυπωθεί ως αποκλιμάκωση», δήλωσε.

Ο κ. Λουκίδης επισήμανε, ωστόσο, ότι η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι πολύ μεγάλη και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο ακόμη μπορεί να αυξηθεί το φθινόπωρο με τη μετακίνηση στα αστικά κέντρα, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η διασπορά χαρακτηρίζεται από την έντονη κινητικότητα και κοινωνικότητα που αφορά τις καλοκαιρινές διακοπές».

Ως προς τούτο, εκτίμησε ότι «μια ενδεχόμενη αύξηση δεν θα είναι τόσο δυναμική ώστε να εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων από 20.000 που είναι κατά μέσο σήμερα σε 50.000».

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος καταγραφής των θανόντων που είχαν νοσήσει από κορωνοϊό και κυρίως να αποσαφηνιστεί, μέσω των νοσηλειών, ποιοι θάνατοι οφείλονται πραγματικά στον κορωνοϊό και σε ποιους ο κορωνοϊός αποτελεί απλά συννοσηρότητα.

«Βλέπουμε, ταυτόχρονα, ανθρώπους που κάνουν εισαγωγή σε νοσοκομείο για άλλες αιτίες και οι οποίοι βρίσκονται θετικοί στον Covid-19, χωρίς να αντιμετωπίζουν πνευμονίες ή να αλλάζει η οξυγόνωσή τους, να καταλήγουν, δυστυχώς, από την κύρια νόσο για την οποία μπήκαν στο νοσοκομείο», εξήγησε.

Επίσης, έκανε λόγο για σημαντική αλλαγή του κλινικού περιβάλλοντος ως προς τους θανάτους, σημειώνοντας ότι ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο, δεν παρατηρούνται στα νοσοκομεία ασθενείς με πνευμονίες, με χαμηλό οξυγόνο ή με επιδείνωση της αναπνευστικής τους κατάστασης.

Σε ότι αφορά στις νοσηλείες, όπως είπε, έχουν «εξαφανιστεί» οι ηλικίες 40-60 ετών οι οποίες οδηγούσαν τα πανδημικά κύματα με τις πνευμονίες από τις οποίες νοσούσαν ή με τις εισαγωγές στις ΜΕΘ.

Σημείωσε ότι ένα ποσοστό 20% των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού, το τελευταίο εξάμηνο, προέρχεται από νοσηλευόμενους, οι οποίοι νόσησαν μέσα στο νοσοκομείο, ενώ είχαν εισαχθεί για άλλο λόγο, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικοί είναι οι θάνατοι ανθρώπων που κόλλησαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Όσον αφορά στα νέα εμβόλια που αναμένονται το φθινόπωρο, εκτίμησε πως πρέπει να δούμε αν θα αφορούν μόνο τις αρχικές παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον ή και τα νεότερα στελέχη αυτής.

«Αν δεν διαβάσουμε τις μελέτες που οδηγούν στην αδειοδότηση αυτών των επικαιροποιημένων εμβολίων, δεν μπορούμε μιλήσουμε. Η Ιατρική πρέπει να βασίζεται σε αποδείξεις», σχολίασε.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα