back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανοιχτή Πόλη: Η πόλη δεν χωράει άλλα ΜΑΤ

Διαβάστε επίσης

Σφοδρή κριτική στον Δήμαρχο Αθηναίων ασκεί η δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη με επίκεντρο τις σημερινές προσαγωγές κατοίκων της περιοχής των Εξαρχείων στον Λόφο του Στρέφη και τα χθεσινά επεισόδια στην πλατεία Εξαρχείων.

Να μπει τέλος στον κατήφορο της καταστολής στα Εξάρχεια, να ακουστεί η φωνή των κατοίκων

Το 2019, ο νεοεκλεγείς τότε Δήμαρχος κ. Μπακογιάννης δήλωνε, σε σχέση με τους σχεδιασμούς του για τα Εξάρχεια, ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν με “απόλυτο σεβασμό στην  ιστορία, στην  ταυτότητα και στην κουλτούρα της περιοχής και στο δικαίωμα  της  ελευθερίας της έκφρασης  και  της δημιουργικής αμφισβήτησης”.

Η εικόνα της γειτονιάς σήμερα, διαψεύδει παταγωδώς την παραπάνω διαβεβαίωση. Η βίαιη καταστολή της φεμινιστικής συγκέντρωσης στις 22 Ιουλίου και η αντιδημοκρατική – και με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου – απαγόρευση συνάθροισης που την ακολούθησε ήταν ένα μόνο δείγμα των διαθέσεων κυβέρνησης και δημοτικής αρχής απέναντι στη γειτονιά των Εξαρχείων. Ιδιαίτερα εδώ και λίγες μέρες, η αστυνομική βία και καταστολή στην περιοχή έχουν κορυφωθεί, και μάλιστα με αφορμή την υλοποίηση παρεμβάσεων υποτιθέμενα επωφελών για τους δημότες.

Παρακολουθούμε έτσι τον παραλογισμό να αποκλείεται με διμοιρίες ο λόφος του Στρέφη από τους κατοίκους, προς όφελος των οποίων υποτίθεται υλοποιείται η “υιοθετημένη” από την PRODEA ανάπλαση, και να προσάγονται μάλιστα σήμερα στη ΓΑΔΑ 19 από αυτούς! Η πλατεία Εξαρχείων από χτες 9/8 έχει κι αυτή αποκλειστεί για τους περίοικους, με ισχυρές δυνάμεις καταστολής να “προφυλάσσουν” τις εργασίες κατασκευής του σταθμού του μετρό, πνίγοντας στα χημικά όποιον τολμά να αντιδράσει στην κατάργηση ενός από τους ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους της γειτονιάς. Ο κ. Μπακογιάννης, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όχι μόνο δεν σέβονται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και αμφισβήτησης, αλλά έχουν υιοθετήσει δόγμα “μηδενικής ανοχής” απέναντι σε κάθε αντίσταση σε σχεδιασμούς που επιβάλλονται, χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε διαβούλευση με τους κατοίκους που επηρεάζονται από αυτούς.

Πλατείες και δημόσιοι χώροι δεν προσφέρονται όμως για μικροπολιτικές τακτικές έντασης, ούτε η διαχείρισή τους μπορεί να γίνεται σε σύγκρουση με εκείνους και εκείνες που τα χρησιμοποιούν. Η Ανοιχτή Πόλη έχει διατυπώσει δημόσια τις θέσεις της, τόσο για την παράδοση του λόφου του Στρέφη στη “φροντίδα” του ιδιωτικού συμφέροντος, όσο και για τη χωροθέτηση του σταθμού του μετρό με τρόπο που εξαφανίζει την πλατεία Εξαρχείων. Η ειλικρινής διαβούλευση με τους δημότες, χωρίς τετελεσμένα, για όσα αφορούν την καθημερινότητά τους, είναι μονόδρομος για οποιονδήποτε ισχυρίζεται ότι εργάζεται για το δημόσιο συμφέρον.

Η Ανοιχτή Πόλη βρίσκεται στον αντίποδα της λογικής με την οποία αντιλαμβάνονται την τάξη και την ασφάλεια κυβέρνηση και δημοτική αρχή. Η πόλη δεν χωράει άλλα ΜΑΤ. Για εμάς, ζητούμενο είναι οι ζωντανές γειτονιές, οι φροντισμένες υποδομές, η διαβούλευση με τους κατοίκους για όσα τους αφορούν, η δυνατότητά τους να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν τα αιτήματά τους, η εμπέδωση της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης στους δρόμους της πόλης. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο κ. Μπακογιάννης, μετρούν την ασφάλεια πιο απλά, με ρίψεις δακρυγόνων και με αυθαίρετες προσαγωγές. Οι δημότες δεν θα τους ακολουθήσουν σε αυτόν τον δημοκρατικό κατήφορο.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα