back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χρ. Σταϊκούρας: Το νέο πακέτο μέτρων θα στοχεύει στη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα

Διαβάστε επίσης

«Το ύψος του νέου πακέτου ενίσχυσης σε μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα (μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του 2022 που θα κατατεθεί αρχές Σεπτέμβρη στη Βουλή) θα το ξέρουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι τότε θα υπάρχει πολύ καλύτερη εικόνα για την πορεία των εσόδων, ενώ θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του έτους.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συμπληρωματικό προϋπολογισμό μέχρι τέλος του έτους ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ που θα διατεθεί ως δαπάνες για την ενίσχυση, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, μέσω μιας επιταγής ακρίβειας ύψους 200 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους, μεγαλύτερο επίδομα και σε περισσότερους δικαιούχους από πέρυσι, διπλό επίδομα επιδόματος αλληλεγγύης, μιάμιση μηνιαία για επίδομα τέκνων και ίσως, ανάλογα με την διακύμανση των τιμών των καυσίμων, ενός φιούελ πάς τρία κλπ.

Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος των 2-2,5 δισ. ευρώ προκύπτει από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα του κράτους καθώς φέτος εξοφλήθηκε ήδη μεγάλο ποσοστό του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και εφάπαξ ένα σημαντικό κομμάτι από τις επιστρεπτέες προκαταβολές επιχειρήσεων. Εκτός αυτών λόγω της ανόδου των τιμών των αγαθών, υπηρεσιών και των καυσίμων εισέρευσαν και πολλά έσοδα από ΦΠΑ, ενώ υψηλότερα είναι και τα έσοδα από ΦΠΑ λόγω του αυξημένου τουρισμού.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο υπουργός είπε ότι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος γεγονός που συνηγορεί σε νέο πακέτο μέτρων ενίσχυσης και τα οποία μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Για το Fuel Pass-2, ανέφερε ότι έως χθες το βράδυ είχαν καταβληθεί 131 εκατ. ευρώ σε 1,9 εκατομμύριο δικαιούχους και απομένουν προς διάθεση άλλα 70 εκ ευρώ για όσους δεν έλαβαν ακόμη την ενίσχυση (υπολογίζονται σε 200.000) που θα λάβουν ψηφιακή κάρτα από τις τράπεζες και όσοι δικαιούχοι Ι.Χ και δικύκλων δεν έχουν υποβάλλει ακόμη αίτηση και έχουν περιθώριο χρόνου μέχρι στη 1η Σεπτεμβρίου. Είπε ότι το 73% των δικαιούχων προτίμησαν την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό αντί για την ψηφιακή κάρτα, εκτιμώντας πως αυτό ίσως έγινε για να έχουν τα χρήματα για οποιαδήποτε χρήση. Ενώ, ερωτηθείς για το πότε θα καταβληθούν τα ποσά για το Power Pass του Ιουνίου, απάντησε ότι «υπάρχουν λίγες εκκρεμότητες για τις αιτήσεις έως το τέλος του Μαΐου και για τον Ιούνιο. Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα πιστωθούν τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ».

Τέλος, για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου, επανέλαβε ότι «θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στο μείγμα των μέτρων, αλλά σεβόμενοι και τηρώντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα