back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: 60.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί από τις πυρκαγιές-2 Canadair έστειλε η Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Μαίνονται οι πυρκαγιές στη νοτιοδυτική Γαλλία που έχουν καταστρέψει 16 κατοικίες, έκαψαν έως τώρα 60.000 στρέμματα και εξανάγκασαν σχεδόν 6.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από την περιοχή, η οποία είχε ήδη πληγεί τον περασμένο μήνα από τεράστιες πυρκαγιές ενώ στο έργο κατάσβεσης μετέχουν πάνω από 10.000 πυροσβέστες.
Η Γαλλία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζει κύματα καύσωνα και ξηρασία που έχουν προκαλέσει πολλές πυρκαγιές τους δύο τελευταίους μήνες.

Εν τω μεταξύ, δύο αεροσκάφη Canadair CL-415 στέλνει η Ελλάδα στη Γαλλία, έπειτα από σχετικό αίτημα των γαλλικών Αρχών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του αιτήματος, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού τα δύο αεροσκάφη, τα οποία έχουν ήδη φθάσει στη Γαλλία.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά φέτος που η χώρα μας συνδράμει τις γαλλικές αρχές για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, στηρίζοντας, όπως τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, «με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Έμπρακτη συνδρομή προς τη Γαλλία έχουν ήδη προσφέρει η Σουηδία με δύο αεροσκάφη Air-Tractor, καθώς και η Πολωνία, η Γερμανία, η Ρουμανία και η Αυστρία με μηχανοκίνητες ομάδες δασοπυρόσβεσης.

Η Γερμανία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Αυστρία βοηθούν ή θα βοηθήσουν τη Γαλλία «μέσα στις επόμενες ώρες» να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που μαίνονται στις νοτιοδυτικές περιοχές της, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος χαιρετίζοντας την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», την ώρα που όπως διαμήνυσε, δίνουν σκληρή μάχη 10.000 πυροσβέστες.

«Η Γερμανία, η Ελλάδα, η Πολωνία και, μέσα στις επόμενες ώρες, η Ρουμανία και η Αυστρία: οι εταίροι μας βοηθούν τη Γαλλία να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές», έγραψε στο Twitter ο Εμμανουέλ Μακρόν. «Τους ευχαριστώ. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επί το έργον», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα