back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μάχη με τις φλόγες στη Θάσο και την Μεσσήνη

Διαβάστε επίσης

Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Θάσο και την Μεσσήνη.

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προσπάθειες για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς στο νησί της Θάσου που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στη θέση Λεύκη της Σκάλας Ποταμιάς, μέσα σε ιδιαίτερα δύσβατη δασική περιοχή.

Τις τελευταίες ώρες οχήματα του Στρατού και μηχανήματα διάνοιξης δρόμων βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης, βοηθώντας τα πεζοπόρα τμήματα να προσεγγίσουν τη δύσβατη περιοχή όσο πιο κοντά γίνεται στα μέτωπα της φωτιάς. Μέχρι στιγμής η φωτιά έχει καταστρέψει ένα συμπαγές πευκόδασος, καθώς καίει προς το μεγαλύτερο βουνό του νησιού το Υψάριο.

Το μεσημέρι ο προϊστάμενος της Πολιτιστικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης είχε εκφράσει την αισιοδοξία ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο πριν από τη δύση του ηλίου.

Ο περιφερειάρχης, ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος είχε δηλώσει συγκρατημένα αισιόδοξος για την τελική έκβαση, δηλώνοντας, ωστόσο, πως η κατάσταση είναι δύσκολη και έχει ζητηθεί ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Την ίδια ώρα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας εξέδωσε απόφαση για απαγόρευση κολύμβησης, διέλευσης σκαφών, ψυχαγωγικής δραστηριότητας και αλιείας σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές του νησιού, προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτα και με ασφάλεια η υδροληψία από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα τα οποία επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Η απαγόρευση της διέλευσης σκαφών, καθώς και κάθε αλιευτική-ψυχαγωγική δραστηριότητα (επαγγελματική-ερασιτεχνική) και η κολύμβηση έχει ισχύ από τις δώδεκα σήμερα το μεσημέρι και μέχρι νεωτέρας.

Το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης για τα Κοίνυρα προς Λιμεναριά, μέσω μηνύματος από το 112.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο νησί συνολικά 185 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα, συμπεριλαμβανόμενων των πυροσβεστικών δυνάμεων που με έκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια μετέβησαν στο νησί από το λιμάνι της Κεραμωτής.

Ήδη, στη Θάσο βρίσκονται 30 πυροσβέστες από την Αττική που επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς. Επίσης, με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν περιοδικά οχτώ αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Σημαντική στην κατάσβεση της πυρκαγιά είναι και η συνδρομή του ΓΕΕΘΑ.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν στην περιοχή Πανιπέρι, του Δήμου Μεσσήνης, ανάμεσα στο Καλοχώρι και στην Καστάνια, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που καίει αγροτοδασική έκταση.

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε δύσβατο σημείο και δεν απειλεί, τουλάχιστον μέχρι τώρα, κάποια κατοικημένη περιοχή.

AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα