back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η χθεσινή έκρηξη στη ρωσική αεροπορική βάση στη Κριμαία, ένα από τα πιο αναπάντεχα και σοβαρά πλήγματα εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, η άρνηση του Ντ. Τραμπ να απαντήσει στην ανάκριση της εισαγγελέως της Ν. Υόρκης και η υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Ουκρανία: Εντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στη Ρωσία οι αλυσιδωτές εκρήξεις που έπληξαν χθες αεροπορική βάση της χώρας στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 καθώς αν αυτή οφείλεται στις ουκρανικές δυνάμεις αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που πέτυχαν από την έναρξη του πολέμου. Η Μόσχα δεν έχει διευκρινίσει ακόμη τις αιτίες των εκρήξεων, από τις οποίες ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 13 τραυματίστηκαν. Το υπουργείο Αμυνας διεξάγει έρευνες, έχοντας πάντως αποκλείσει το ενδεχόμενο να δέχθηκε η ρωσική βάση πυραυλική επίθεση, ενώ διαβεβαιώνει ότι κανένα μαχητικό αεροπλάνο δεν υπέστη ζημιές. Δορυφορικές εικόνες που μεταδίδει το BBC αποκαλύπτουν πάντως το μέγεθος του χτυπήματος με αρκετά ρωσικά μαχητικά να έχουν πλήρως καταστραφεί. Το Κίεβο απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη για το συμβάν, αλλά ο σύμβουλος της προεδρίας Ολέξι Αρέστοβιτς πιθανολόγησε ότι προήλθε είτε από ουκρανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, είτε από σαμποτάζ Ουκρανών ανταρτών.

Με αυτό το σενάριο συμφωνούν οι New York Times. Για να πετύχει στόχους βαθιά πίσω από τις εχθρικές ρωσικές γραμμές, ο ουκρανικός στρατός θεωρείται ότι στρέφεται σε κατοίκους των κατεχόμενων εδαφών που παραμένουν πιστοί στην Ουκρανία. Όπως γράφουν οι New York Times, στους σκιώδεις μαχητές, γνωστούς και ως παρτιζάνους, έχουν αποδοθεί μια σειρά από πρόσφατες μυστηριώδεις επιθέσεις: η ασθένεια του διορισμένου από τους ρώσους κατακτητές δημάρχου της Χερσώνας, ο οποίος αναγκάστηκε να μεταφερθεί στη Μόσχα το Σαββατοκύριακο. Η δολοφονία του αναπληρωτή επικεφαλής μιας άλλης μεγάλης πόλης της περιοχής λιγότερο από 24 ώρες αργότερα. Και μια σειρά εκρήξεων σε ρωσική αεροπορική βάση στην κατεχόμενη από το Κρεμλίνο χερσόνησο της Κριμαίας την Τρίτη.

Καθώς ρώσοι κατακτητές και ντόπιοι συνεργάτες τους προσπαθούσαν να προσδιορίσουν την αιτία της επίθεσης της Τρίτης, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο, ανώτερος ουκρανός στρατιωτικός με γνώση της κατάστασης ανέφερε ότι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονταν πίσω από την έκρηξη στην αεροπορική βάση Σάκι στη δυτική ακτή της Κριμαίας. Μια ουκρανική επίθεση στις ρωσικές δυνάμεις στη χερσόνησο της Κριμαίας θα αντιπροσώπευε μια σημαντική επέκταση των επιθετικών προσπαθειών του Κιέβου, οι οποίες μέχρι τώρα περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό στην απώθηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα εδάφη που κατέλαβαν μετά τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή. Θα προκαλούσε επίσης έντονη αμηχανία στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συχνά μιλά για την Κριμαία, την οποία προσάρτησε παράνομα από την Ουκρανία το 2014, σαν να ήταν ιερός τόπος.

Η Ουκρανία διαθέτει λίγα όπλα που μπορούν να φτάσουν στη χερσόνησο της Κριμαίας, εκτός από αεροσκάφη που θα κινδύνευαν να καταρριφθούν αμέσως από τη βαριά αεράμυνα της Ρωσίας στην περιοχή. Η αεροπορική βάση, η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη Νοβοφεντερίφκα, απέχει σχεδόν 320 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη ουκρανική στρατιωτική θέση.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας πάντως ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η έκρηξη προκλήθηκε από την πυροδότηση αποθηκευμένων πυρομαχικών για πολεμικά αεροσκάφη στη βάση. Ενώ το υπουργείο δεν προχώρησε σε εικασίες για το εάν οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να εμπλέκονται, η απόφαση του – διορισμένου από το Κρεμλίνο – ηγέτη της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, να αυξήσει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο κίτρινο υποδηλώνει ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν για την ασφάλεια στη χερσόνησο. «Αυτό το μέτρο είναι αποκλειστικά για προφύλαξη, διότι έχουμε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης», ανέφερε ο Ακσιόνοφ σε δήλωσή του στο Telegram.

Στις ΗΠΑ: «Ο Τραμπ επιλέγει το δικαίωμα της σιωπής» αναφέρουν οι FT, ενώ και ο Guardian σχολιάζει πως «ο Τραμπ εκμεταλλεύεται το συνταγματικό δικαίωμα και δεν απαντά»

«Προσφεύγει στη 5η τροποποίηση του συντάγματος ο Τραμπ – επιτίθεται στο σύστημα δικαιοσύνης» αναφέρουν οι NYTimes. Eπικαλούμενος το συνταγματικό του δικαίωμα κατά της αυτοενοχοποίησης, αρνήθηκε να απαντήσει ενόρκως σε ερωτήσεις την Τετάρτη στην πολιτική έρευνα της πολιτείας της Νέας Υόρκης για τις επιχειρηματικές του συναλλαγές. Η απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα κατά της αυτοενοχοποίησης δόθηκε κατά τη διάρκεια μιας κατάθεσης κεκλεισμένων των θυρών στο Μανχάταν, όπου η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίθια Τζέιμς, εξετάζει την αυτοκρατορία ακινήτων της οικογένειας Τραμπ.

«Θα συναντήσω τη ρατσίστρια γενική εισαγγελέα της πολιτείας αύριο, για τη συνέχεια του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία των ΗΠΑ! Η μεγάλη μου εταιρεία και εγώ προσωπικά δεχόμαστε επίθεση από όλες τις πλευρές. Δημοκρατία της Μπανανίας!», έγραψε αργά το βράδυ της Τρίτης ο ίδιος ο Τραμπ στο δίκτυο Truth Social που έχει ιδρύσει, προαναγγέλλοντας και το κλίμα που επικράτησε κατά τη χθεσινή (κεκλεισμένων των θυρών) παρουσία του στη γενική εισαγγελία. «Αρνήθηκα να απαντήσω στις ερωτήσεις, με βάση τα δικαιώματα και τα προνόμια που απολαμβάνει κάθε πολίτης με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ», ανέφερε δήλωσή του που εκδόθηκε λίγο αργότερα, στην οποία υποστήριξε πως δεν του δόθηκε πρακτικά άλλη επιλογή.

Είχε προηγηθεί, όπως είναι γνωστό, η έφοδος πρακτόρων του FBI στη βίλα του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, στο πλαίσιο άλλης έρευνας η οποία διεξάγεται εις βάρος του. Στόχος της, όπως έχει ανακοινωθεί επισήμως, ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο ο Τραμπ διέπραξε ενέργειες που όχι απλώς είναι παράνομες, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η μεταφορά διαβαθμισμένων – εμπιστευτικών και απόρρητων – εγγράφων από τον Λευκό Οίκο χωρίς εξουσιοδότηση.

Οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κλοιός σφίγγει διαρκώς γύρω από τον Τραμπ, ενόψει τόσο των ενδιάμεσων εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου όσο και της απόφασής του αναφορικά με το εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία το 2024. Παρ’ όλα αυτά, για την ώρα τουλάχιστον, τα όσα συμβαίνουν δεν δείχνουν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις ούτε στη δημοφιλία του ούτε στην κυριαρχία του εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος – έστω κι αν ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες υποψιάζονται ότι υπάρχει ένα δίκτυο από «βαθιά λαρύγγια» που αποκαλύπτουν στοιχεία στις Αρχές και τον φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Associated Press, η έφοδος του FBI είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα και έκανε ακόμη και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να συσπειρωθούν γύρω του και να του εκφράσουν τη στήριξή τους. Για του λόγου το αληθές, ο θεωρούμενος ως ο βασικότερος ανταγωνιστής του για το χρίσμα του 2024 και κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, αποκάλεσε «καθεστώς» την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για «μία ακόμη κλιμάκωση στην επιχείρηση να μετατραπούν σε όπλα οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες απέναντι στους αντιπάλους του καθεστώτος».

Για Ελλάδα – παρακολουθήσεις: Μετά τους FT και η WP υιοθετεί τον τίτλο του «Greek Watergate» για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. «Οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν παγιδεύσει το τηλέφωνο ενός αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης βάζουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αγωνίζεται να αποκρούσει ένα εντεινόμενο σκάνδαλο ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους» σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν παγιδεύσει το τηλέφωνο ενός αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης βάζουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αγωνίζεται να αποκρούσει ένα εντεινόμενο σκάνδαλο ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι έλαβε γνώση του περιστατικού και χαρακτήρισε τις ενέργειες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών «πολιτικά απαράδεκτες»».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η αναταραχή, την οποία ένα πολιτικό κόμμα ανέφερε ως «ελληνικό Watergate», έχει ήδη αναγκάσει τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού να παραιτηθεί. Το κοινοβούλιο διακόπτει τις καλοκαιρινές διακοπές του και η Ελληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζήτησε έρευνα, αναφέροντας σε δήλωσή της την Τρίτη ότι η ιδιωτική ζωή του ατόμου είναι «θεμελιώδης προϋπόθεση μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας».

Στην Ιταλία: Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε χθες ότι σχεδιάζει να κατέβει υποψήφιος για τη Γερουσία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, αναφέρει η Corriere de la Sera. Σε συνέντευξη του στον Ρ/Σ Rai 1 ο 85χρονος Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «νομίζω ότι θα κατέβω υποψήφιος για τη Γερουσία, έτσι θα είναι όλοι χαρούμενοι μετά τη πίεση που μου ασκήθηκε από πάρα πολλούς ακόμα και εκτός της Forza Italia».

Στο μεταξύ, η επικεφαλής του νεοφασιστικού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζιόρτζια Μελόνι συνεχίζει να προσπαθεί να πείσει εταίρους και συμμάχους στην Ε.Ε ότι δεν είναι τόσο ακροδεξιά… όσο νομίζουν. Σε συνέντευξή της στο Politico δηλώνει μάλιστα ότι «Δεν είμαι φασίστρια. Συμπαθώ για παράδειγμα τους Τόρις».

Στην Ισπανία: Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που αποφασίστηκαν από την ισπανική κυβέρνηση στο πλαίσιο ευρωπαϊκού σχεδίου με στόχο τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου, στην πρώτη γραμμή των οποίων είναι ο περιορισμός του κλιματισμού, τέθηκαν χθες σε ισχύ στην Ισπανία στους χώρους που υποδέχονται κοινό αναφέρει ο Guardian. Κυβερνητικό διάταγμα περιορίζει τον κλιματισμό στους 27 βαθμούς Κελσίου στα εμπορικά καταστήματα, τους χώρους πολιτισμού (κινηματογράφοι, θέατρα) και τις υποδομές μεταφορών, όπως αεροδρόμια ή σιδηροδρομικοί σταθμοί. Στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, οι χώροι αυτοί θα πρέπει να περιορίσουν τη θέρμανση στους 19 βαθμούς Κελσίου το πολύ. Το διάταγμα, το οποίο εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει επίσης ότι τα φώτα στις βιτρίνες των καταστημάτων και ο φωτισμός των δημόσιων κτιρίων θα σβήνουν από τις 22.00.

Στη Βρετανία: Εκστρατεία ενισχυτικού εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας για παιδιά στο Λονδίνο κάτω των 10 ετών, ξεκινά η βρετανική κυβέρνηση, αφού επιβεβαίωσε ότι ο ιός εξαπλώνεται για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 αναφέρει η εφημερίδα i. Η βρετανική υπηρεσία για την ασφάλεια της υγείας έχει ταυτοποιήσει 116 ιούς πολιομυελίτιδας από 19 δείγματα λυμάτων φέτος στο Λονδίνο. Τα επίπεδα ιού πολιομυελίτιδας που βρέθηκαν και η γενετική ποικιλομορφία αποτελούν ένδειξη ότι υπάρχει μετάδοση σε μια σειρά από περιοχές του Λονδίνου, όπως ανακοινώθηκε χθες. Δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί κρούσματα αλλά, σε μια προσπάθεια να προληφθεί πιθανό ξέσπασμα, οι γιατροί καλούν τώρα τα παιδιά ηλικίας 1-9 ετών για ενισχυτικά εμβόλια, παράλληλα με την ευρύτερη εκστρατεία εμβολιασμού που έχει ήδη ανακοινωθεί.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα