back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κ. Γούλα: Όσο περισσότερο μιλάμε για περιστατικά έμφυλης ενδοοικογενειακής βίας τόσο περισσότερο ευαισθητοποιείται ο κόσμος

Διαβάστε επίσης

Οι κλήσεις που δέχτηκε η τηλεφωνική γραμμή «SOS 15900» της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων τους πρώτους επτά μήνες του 2022 για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, έσπασαν κάθε ρεκόρ ξεπερνώντας στις 2.000.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο καταγράφηκε ρεκόρ τηλεφωνημάτων, με συνολικά 708 κλήσεις.

Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Ελεωνόρα Ορφανίδου, αναφέρθηκε σε αυτή τη μεγάλη ένταση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και επισήμανε ως ιδιαιτέρως θετικό το γεγονός ότι πλέον ο κόσμος έχει αρχίσει και μιλάει.

«Στη γραμμή SOS δεν καλούν μόνο γυναίκες προκειμένου να ζητήσουν ψυχοκοινωνική ή νομική στήριξη αλλά και γονείς, συγγενείς, ακόμα και γείτονες. Αυτό δείχνει πλέον ο κόσμος εμφανίζει μια έντονη ευαισθητοποίηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη κ. Γούλα, η ανάδειξη του έμφυλου χαρακτηριστικού ως τέτοιου για την αιτία είτε της βίας που ασκείται ενδοοικογενειακά είτε και ως στοιχείο που οδηγεί στις γυναικοκτονίες, καθιστά εντονότερη την ανάγκη για διάλογο γύρω από τέτοιου είδους ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την κοινωνία.

«Όσο περισσότερο μιλάμε για περιστατικά έμφυλης ενδοοικογενειακής βίας, τόσο περισσότερο ευαισθητοποιείται ο κόσμος. Εμείς από την πλευρά μας καλούμαστε σε κυβερνητικό επίπεδο να αναδεικνύουμε και να αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα κακοποιητικής συμπεριφοράς υιοθετώντας νέα μέτρα και στοχευμένες δράσεις», τόνισε.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι «το να μπορέσει μια γυναίκα να φύγει από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζει δεν είναι πάντα εύκολο γιατί σε πολλές περιπτώσεις, μια τέτοια απόφαση σχετίζεται με την οικονομική και κοινωνική της εξάρτηση».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή εκτός από την τηλεφωνική γραμμή «SOS 15900» η οποία είναι εθνικής εμβέλειας, λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο και τη στελεχώνουν ειδικά εκπαιδευμένοι σύμβουλοι οι οποίοι παρέχουν συμβουλευτική στήριξη, στη χώρα μας λειτουργεί ολοκληρωμένο δίκτυο δομών το οποίο περιλαμβάνει 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους.

Επίσης, στις ιστοσελίδες www.isotita.gr και www.womensos.gr μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες για τους τρόπους επικοινωνίας με τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τις διευθύνσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα