back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η αποκάλυψη ότι η έρευνα του FBI στη κατοικία του Τραμπ αφορούσε έγγραφα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και η πιθανότητα νέου αγωγού, οι νέες απειλές της Κίνας έναντι της Ταϊβάν είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για Τραμπ – FBI: Η ομοσπονδιακή αστυνομία επιδίωκε να ανακτήσει έγγραφα τα οποία συνδέονται με τα πυρηνικά όπλα όταν διεξήγαγε έρευνα στην κατοικία του Ρεπουμπλικάνου τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Washington Post χωρίς να τις κατονομάζει.

Δεν είναι σαφές ως αυτό το στάδιο εάν τα έγγραφα που αναζητούσε το FBI βρέθηκαν, κατά το δημοσίευμα. Πάντως το υλικό για τα πυρηνικά όπλα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και συνήθως περιορίζεται σε μικρό αριθμό κυβερνητικών αξιωματούχων, είπαν οι πηγές της εφημερίδας. Η δημοσιοποίηση δε λεπτομερειών για τα όπλα θα μπορούσε να παρέχει έναν οδικό χάρτη πληροφοριών στους αντιπάλους που επιδιώκουν να δημιουργήσουν τρόπους αντιμετώπισης αυτών των συστημάτων. Και άλλες χώρες μπορεί να θεωρήσουν την αποκάλυψη των πυρηνικών τους μυστικών ως απειλή, συνέχισαν οι πηγές.

Για πυρηνική απειλή: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι πάντα ψύχραιμος. Σπανίως δείχνει πραγματικά φοβισμένος, όπως συνέβη πρόσφατα σχολιάζουν οι NYTimes.

«Η ανθρωπότητα είναι μόνο μια παρεξήγηση, ένας λάθος υπολογισμός, μια στραβοτιμονιά μακριά από τον πυρηνικό όλεθρο», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες. Περιέγραψε έτσι πως εκείνος και ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ειδικών για τα πυρηνικά ζητήματα βλέπουν τον κόσμο να βυθίζεται όλο και περισσότερο προς έναν πιθανό Αρμαγεδδώνα.

Οι φόβοι του Γκουτέρες εκφράστηκαν στην παγκόσμια διάσκεψη των εθνών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων – μια συγκέντρωση που καθυστέρησε δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του Covid-19. Η συνθήκη υπεγράφη την 1η Ιουλίου 1968 από 93 έθνη και τέθηκε σε ισχύ δύο χρόνια αργότερα – σήμερα έχει πλέον 191 υποστηρικτές. Ωστόσο, ποτέ δεν ήταν πιο ευάλωτη απ’ ό,τι σήμερα.

Το πλαίσιο, όπως παρατήρησε ο Γκουτέρες, ήταν ότι η φετινή διάσκεψη «πραγματοποιείται σε μια περίοδο πυρηνικού κινδύνου που δεν έχει παρατηρηθεί από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν, και παραμένουν, το μόνο έθνος που πυροδότησε ποτέ πυρηνικό όπλο σε πόλεμο. Η Σοβιετική Ενωση δοκίμασε την πρώτη της συσκευή τέσσερα χρόνια αργότερα. Τη δεκαετία του ’60 κάθε πλευρά διέθετε χιλιάδες πυρηνικά όπλα – έως 41.000 η ΕΣΣΔ και 31.000 οι ΗΠΑ – αρκετά για να αφανίσουν τη ζωή στη γη. Εκτοτε, οι συμφωνίες ελέγχου των όπλων μείωσαν σημαντικά τα οπλοστάσια όμως ο αριθμός των χωρών με πυρηνικά όπλα έχει πολλαπλασιαστεί. Πάντως, το 93% των 13.900 πυρηνικών όπλων του κόσμου μας εξακολουθεί να ελέγχεται από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια νέα απειλή. Σίγουρα, η Ρωσία έχει εκτοξεύσει μια τέτοια απειλή στην Ουκρανία. Λίγες εβδομάδες πριν απ’ την εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα πραγματοποίησε ασκήσεις με πυρηνικές μονάδες, ενώ ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις του τέθηκαν σε «ειδικό καθεστώς συναγερμού». Και η Κίνα συχνά αναφέρεται στην πυρηνική της ισχύ. Ακόμη, υπάρχουν και οι περιφερειακές πυρηνικές δυνάμεις. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ είναι τόσο απαισιόδοξος.

Για νέο αγωγό: To ζήτημα της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου στην Ευρώπη επαναφέρει η Γερμανία. Πρόκειται για τον αγωγό, του οποίου οι εργασίες κατασκευής είχαν ξεκινήσει το 2003, αλλά διακόπηκαν επειδή θεωρήθηκε οικονομικά πιο συμφέρουσα η εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής. O αγωγός θα διασχίζει την Ισπανία και τη Γαλλία και θα τροφοδοτεί έτσι την κεντρική Ευρώπη αναφέρει το Politico.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποκάλυψε σε συνέντευξη τύπου ότι το θέμα συζητείται ξανά στις Βρυξέλλες μεταξύ των κυβερνήσεων των εμπλεκομένων κρατών.

Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με έχει απασχολήσει πολύ ένας αγωγός, τον οποίο δραματικά δεν έχουμε ολοκληρώσει. Ο αγωγός που θα έπρεπε να είχε κατασκευαστεί μεταξύ Πορτογαλίας, Ισπανίας και μέσω Γαλλίας να κατέληγε στην κεντρική Ευρώπη. Ο αγωγός αυτός θα συνεισέφερε σε μεγάλο βαθμό στην χαλάρωση και αποσυμπίεση των δυσκολιών της υφιστάμενης τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο. Γι’ αυτό υποστηρίζω σθεναρά ένα τέτοιο έργο στις συνομιλίες μου με τον Ισπανό και Πορτογάλλο ομόλογό μου, και σε συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο και της πρόεδρο της Επιτροπής».

Στην Ιταλία: «Ετοιμη!» είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα, που κοσμεί τις αφίσες του κόμματος, Αδέλφια της Ιταλίας, το οποίο έχει ευθεία γραμμή πολιτικής συγγένειας με τον νέο φασισμό. Τυχαία ή όχι δε, το σύνθημα είναι σχεδόν ταυτόσημο με εκείνο της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, ανιψιάς της Μαρίν Λεπέν, η οποία φέρεται να είναι έτοιμη να πάρει τη σκυτάλη, όταν έρθει η στιγμή και να οδηγήσει την Ακροδεξιά στη θέση του «οδηγού» στη Γαλλία. Μάλλον όχι τυχαία, σημειώνει σε ρεπορτάζ της η Repubblica. Κι αυτό όχι τόσο επειδή ο σύζυγος της Γαλλίδας πολιτικού είναι ένας ευρωβουλευτής του κόμματος της Μελόνι, ο Βιντσέντσο Σόφο, αλλά κυρίως διότι η ιταλική και η γαλλική Ακροδεξιά μοιάζουν να ακολουθούν παράλληλες πορείες, έχοντας βάλει το ίδιο στοίχημα: Να δώσουν την εντύπωση και να πείσουν ότι έχουν αλλάξει και δεν έχουν σχέση με τις ακρότητες του παρελθόντος. Οτι οι πολίτες των χωρών δεν έχουν λόγο να φοβούνται και, αντιθέτως, έχουν κάθε λόγο να εμπιστευθούν στη Μελόνι σήμερα και τη Λεπέν αύριο τη διακυβέρνηση, αποκηρύττοντας μια και καλή τα παραδοσιακά κόμματα, που ευθύνονται για όλα τα κακά που συμβαίνουν σήμερα.

Στις επτά εβδομάδες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, λοιπόν, όπως σημειώνει το Politico, αυτό πρακτικά που έχει να κάνει η Μελόνι είναι να αποφύγει το μεγάλο λάθος, που θα στρέψει τους Ιταλούς εναντίον της και θα συσπειρώσει τους αντιπάλους της. Και ταυτόχρονα, να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα των 15 σημείων με τίτλο «Η Ιταλία Αύριο», που εγκρίθηκε από τους εταίρους και θα παρουσιαστεί επισήμως αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να προσεγγίσει ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους.

Στο μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις στην Ιταλία δείχνουν ότι το σενάριο μιας κυβέρνησης του δεξιού/ ακροδεξιού συνασπισμού είναι πλέον το πιο πιθανό. Ορισμένοι, μάλιστα, το θεωρούν σχεδόν δεδομένο, ειδικά μετά το ναυάγιο της προσπάθειας να συγκροτηθεί ένας μεγάλος συνασπισμός της Κεντροαριστεράς, υπό τους Δημοκρατικούς, που θα μπορούσε να «κοιτάξει στα μάτια» εκείνον που ήδη έχουν συγκροτήσει η Μελόνι, ο Ματέο Σαλβίνι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μαζί με ορισμένα μικρότερα κόμματα. Κάτι που σημαίνει, με βάση και το μεικτό εκλογικό σύστημα, ότι το δεύτερο στρατόπεδο θα διασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία τόσο στην επόμενη Βουλή, με περίπου 245 έδρες σε σύνολο 400 όσο και στη Γερουσία, όπου αναμένεται να εκλέξει τους 127 από τους 200.

Στο Ην. Βασίλειο: Την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας υποδεικνύουν ως επόμενη ηγέτιδα των Τόρις οι δημοσκοπήσεις, δίνοντάς της σημαντικό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου της, πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, η διαφορά των δύο δεν γεφυρώνεται, παρά την εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Το βασικό θέμα στις βρετανικές εφημερίδες είναι πάντως το ενεργειακό κόστος αλλά και η απειλή ξηρασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τους φετινούς καύσωνες.

Οι Times φιλοξενούν άρθρο του Ρίσι Σούνακ που υπόσχεται να «αποτρέψει τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται ότι θα στηρίξει όσους το χρειαστούν.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι η Λιζ Τρας απορρίπτει τις εκκλήσεις να αυξήσει τη φορολόγηση έκτακτων κερδών των εταιρειών ενέργειας. Η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αυτό θα έστελνε λάθος μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα τιμολόγια στα νοικοκυριά ενδεχομένως να αυξηθούν κατά 5,000 στερλίνες, κάτι που η Daily Express περιγράφει ως «σοκαριστικό».

«Εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός» αναφέρει η Metro στο πρωτοσέλιδό της σχετικά με τη συνάντηση που είχε χθες ο Μπόρις Τζόνσον με επιχειρηματίες στον τομέα της ενέργειας, όμως κανένα νέο μέτρο δεν ανακοινώθηκε.

Για Κίνα – Ταϊβάν: Παρά τον τερματισμό των μεγάλης κλίμακας κινεζικών στρατιωτικών γυμνασίων στα Στενά της Ταϊβάν, που διήρκεσαν μία εβδομάδα προκαλώντας διεθνή ανησυχία, η ένταση στην περιοχή παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως μαρτυρεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος δηλώσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της νέας «Λευκής Βίβλου» του Πεκίνου για το θέμα της Ταϊβάν, όπου επιβεβαιώνεται η ακλόνητη βούληση της κινεζικής ηγεσίας να πετύχει την «επανένωση» της ηπειρωτικής Κίνας με την αποσχισθείσα νήσο με το καλό ή διά της βίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ ανανέωσε τις απειλές απέναντι στις Αρχές της Ταϊπέι αναφέρουν οι FT.

Στο μεταξύ, κόκκινο χαλί θα στρώσει … ο πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα επισκεφθεί το βασίλειο την ερχόμενη εβδομάδα – σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, το οποίο πάντως δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε από το Πεκίνο. Το σκηνικό – σε αντίθεση με τους χαμηλούς τόνους κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν – αναδεικνύει τους ολοένα πιο στενούς δεσμούς Κίνας και Σαουδικής Αραβίας, καθώς η πρώτη αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της δεύτερης, η οποία με τη σειρά της αποτελεί τον βασικό προμηθευτή πετρελαίου των Κινέζων. Σημειώνεται ότι ο Μπιν Σαλμάν, εκτός των άλλων, έχει ουσιαστικά στηρίξει την πολιτική του Πεκίνου και του Σι απέναντι στη μειονότητα των Ουιγούρων, στο Χονγκ Κονγκ και την Υεμένη.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα