back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνταξιούχοι: Οι αυξήσεις, τα επιδόματα και οι άτυχοι – Τι αναμένεται έως το τέλος του έτους

Διαβάστε επίσης

Στην παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, με την μορφή κοινωνικού μερίσματος, προσανατολίζεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση, στους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν θα τύχουν αυξήσεων το 2023, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς.

Οι αυξήσεις αυτές, τις οποίες έχει προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο, είναι οι πρώτες που θα δοθούν μετά από χρονικό διάστημα 12 ετών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, περίπου 850.000 δεν θα λάβουν αύξηση.

Πρόκειται για συνταξιούχους με μεγάλη προσωπική διαφορά, οι οποίοι στην πλειονότητα τους είναι χαμηλοσυνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω των 800 ευρώ.

Γι αυτή την κατηγορία, μελετάται η χορήγηση επιδόματος της τάξεως των 250 ευρώ στο τέλος του έτους, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι εξαιρέθηκαν από σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων αλλά και ενεργειών στο πλαίσιο δικαστικών αποφάσεων:

Δεν έλαβαν τα αναδρομικά που δόθηκαν τον Οκτώβριο του 2020, καθώς αφορούσαν σε περικοπές που είχαν γίνει στις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Δύο χρόνια μετά, οι χαμηλοσυνταξιούχοι -όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων- διαπίστωσαν ότι δεν θα λάβουν ούτε μέρος από τις περικοπές που υπέστησαν στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα, καθώς η οριστική απόφαση του ΣτΕ, έκρινε ως συνταγματικές τις κυβερνητικές παρεμβάσεις του Ιουλίου του 2020.

Επίσης, δεν καλύπτονται από την επικείμενη κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης (2,2% – 10%), η οποία αφορά σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ετησίως, ενώ όσοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, δεν θα λάβουν την αύξηση που θα δοθεί από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Από την επικείμενη αύξηση συντάξεων, θα δημιουργηθούν τρεις κατηγορίες δικαιούχων ανάλογα με το ύψος της προσωπικής διαφοράς:

α) Οι δικαιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν ολόκληρο το ποσό.

β) Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν μέρος του και

γ) εκείνοι, οι οποίοι δεν θα λάβουν καθόλου χρήματα αλλά μέσω της αύξησης θα καλύψουν μέρος ή εξ ολοκλήρου, την προσωπική διαφορά.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά -βάσει του νόμου Κατρούγκαλου- είναι το μέρος της σύνταξης, το οποίο θα έπρεπε να περικοπεί με τον τρόπο υπολογισμού που εισήγαγε και οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις.

Ωστόσο διατηρήθηκε, υπό την προϋπόθεση ότι οι αυξήσεις που θα λαμβάνει ο δικαιούχος θα συμψηφίζονται στα χαρτιά με την προσωπική διαφορά έως ότου το υπερβάλλον ποσό καλυφθεί πλήρως.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα