back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γ. Χότζογλου: Φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απλήρωτες αποδοχές και εξαντλητικά ωράρια εργασίας στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού

Διαβάστε επίσης

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τουρισμού – Επισιτισμού, Γιώργος Χότζογλου.

Επανέλαβε τις πρόσφατες καταγγελίες του για τουριστικές επιχειρήσεις, φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απλήρωτες αποδοχές και εξαντλητικά ωράρια εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις συνανθρώπων μας που δουλεύουν επί 30 μέρες, χωρίς ρεπό εν μέσω υψηλότατων θερμοκρασιών.

Σημείωσε δε, ότι με το νόμο Χατζηδάκη, δίνεται η ευχέρεια στους εργοδότες να απασχολούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για δέκα ώρες κάθε ημέρα χωρίς να αμείβονται άμεσα αλλά αργότερα, σε ρεπό.

«Δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά, βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Ο νόμος Χατζηδάκη σχετικά με τις υπερωρίες δεν προχωράει, δεν συναινούν οι εργαζόμενοι με αποτέλεσμα να υπάρχουν απειλές απόλυσης ενώ το φαινόμενο να γίνεται εντονότερο, καθώς υπάρχουν περίπου 53.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό, που δεν έχουν καλυφθεί. Αν η πολιτεία δεν σκύψει πάνω από τέτοιους είδους φαινόμενα και δεν ληφθούν στοχευμένα μέτρα, την επόμενη χρονιά, οι κενές θέσεις εργασίας θα διπλασιαστούν γιατί κάποιος που δούλεψε φέτος σεζόν, θα το σκεφτεί διπλά και τριπλά για να το ξανακάνει», εξήγησε.

Ερωτηθείς εάν η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και στο κομμάτι του Τουρισμού θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα καλύτερο πλαίσιο για τους εργαζόμενους, εκτίμησε ότι για να λειτουργήσει σωστά το εν λόγω μέτρο, είναι απαραίτητο να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας.

«Ο λόγος που δεν ξεκίνησε να εφαρμόζεται στον δικό μας κλάδο είναι γιατί αυτό με το οποίο θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι, θα ήταν η εντολή από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο να ”χτυπάει” την κάρτα για να φαίνεται ότι σχόλασε, ενώ στην πραγματικότητα θα επέστρεφε στην εργασία του. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβαίνει και δεν είμαι αισιόδοξος ως προς αυτό», ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η μαύρη και η ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο του επισιτισμού, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ.

«Γίνονται ελάχιστοι έλεγχοι, όχι γιατί δεν υπάρχει βούληση από τους εργαζόμενους στο ΣΕΠΕ αλλά γιατί η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και απαξιωμένη. Ειδικά μετά την μετατροπή της σε Ανεξάρτητη Αρχή, τα προβλήματα, αντί να μειώνονται, διογκώνονται. Για παράδειγμα, στο Ρέθυμνο υπάρχει μόνο μια επιθεωρήτρια και όταν βγαίνει να πραγματοποιήσει ελέγχους, χρέη επιθεωρητή εκτελεί ο θυρωρός του μεγάρου στο οποίο στεγάζεται η Επιθεώρηση Εργασίας. Σε Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη δεν υπάρχει καν επιθεωρητής και πρέπει να πάει κάποιος στη Σύρο για να κάνει καταγγελία».

Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου και δεδομένου ότι η παραβατικότητα στον τομέα της εργασίας έχει χτυπήσει ”κόκκινο” , «αναμένονται, επιτέλους, μετά από δύο χρόνια, τα επίσημα στοιχεία της έκθεσης του ΣΕΠΕ σχετικά με το πόσοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και τι πρόστιμα επιβλήθηκαν προκειμένου να διαπιστώσουμε που βαδίζουμε».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα