12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΕΦΚΑ: Μισθός 329 ευρώ για έναν στους τρεις εργαζόμενους

Διαβάστε επίσης

Σε εισοδηματικό και ασφαλιστικό γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το ζήτημα των μισθών, καθώς -σύμφωνα με ειδικούς- η πολυετής καθήλωση μισθών, η ευέλικτη εργασία και η ανεργία στερούν πολύτιμους πόρους από το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Πέραν του γεγονότος ότι ακόμη και η σχεδιαζόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (δηλαδή η επαναφορά στις προ 11ετίας κατώτατες αποδοχές) κινδυνεύει να αποδειχθεί αναντίστοιχη των αναγκών των εργαζομένων, παρατηρείται διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα και δραστική αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με μειωμένες αποδοχές.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, ένας στους τρεις εργαζομένους (710.905) στον ιδιωτικό τομέα, λαμβάνει μηνιαίο μισθό 329 ευρώ καθαρά.

Στα 820 ευρώ καθαρά, περιορίζεται ο μέσος μισθός.

Την ίδια ώρα, περίπου 600.000 εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ενώ -σύμφωνα με εργατολόγους και ειδικούς στο ασφαλιστικό- η στέρηση τριετιών και επιδομάτων από το 2012 έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, προκαλεί τεράστιες απώλειες:

-Ένα δισ. ευρώ ετησίως χάνουν οι μισθωτοί από τη στέρηση τριετιών-επιδομάτων

Σε 10 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες από τη μείωση και το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού την περίοδο 2012-2021, ενώ

στα 2 δισ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες για τα Ταμεία.

Δεύτερος παράγοντας οικονομικής αιμορραγίας για το ασφαλιστικό σύστημα, είναι η ανεργία, η οποία αν και -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- υποχώρησε 12,1% τον Ιούνιο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ακόμη κι αν υποχωρήσει περεταίρω η ανεργία, κομβικό ρόλο ως προς την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος θα διαδραματίσει όχι μόνο ο αριθμός των εργαζομένων αλλά και το ύψος των εισφορών με βάση τον μισθό.

Παράλληλα, πρόσφατη έκθεση, αποτυπώνει την σταθερή γήρανση του πληθυσμού και τη δραματική επιδείνωση της αναλογίας εργαζομένων και συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σήμερα για κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν 1,6 εργαζόμενοι την στιγμή που για να αποδώσει ομαλά ένα διανεμητικό σύστημα όπως αυτό που έχει η χώρα μας, απαιτούνται τέσσερις εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα