18.3 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

18.3 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Εξαδάκτυλος: Ο κορονοϊός θα εξελιχθεί σε μια ασθένεια όπως η γρίπη

Διαβάστε επίσης

Με τον πλανήτη να αναμετράται ακόμη με την πανδημία της COVID-19 και νέους ιούς να διεκδικούν μια θέση στο ημερολόγιο των βιολογικών ανησυχιών του επόμενου χειμώνα, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το πως θα επηρεαστούν μικρές ή μεγαλύτερες κλίμακες, κοινωνικές ομάδες και λαοί.

Βέβαιος για το τέλος της επείγουσας φάσης της πανδημίας χάρη στη συμβολή των εμβολίων και των φαρμάκων, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Εκτίμησε πως δεν χρειαστούν υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας, όπως αυτά που μπήκαν απρόοπτα στη ζωή μας το 2020 κι οι απαγορεύσεις θα μετατραπούν σε συστάσεις αυτοπροστασίας ή θα περιοριστούν στο ελάχιστο.

«Ο κορονοϊός θα εξελιχθεί σε μια ασθένεια όπως περίπου η γρίπη. Κάτι που σημαίνει ότι θα εμβολιαζόμαστε μια ή δύο φορές το χρόνο, θα παίρνουμε τα φάρμακά μας, αλλά θα πρέπει να προσέχουμε να μη μολυνθούμε. Βρισκόμαστε ήδη σε αυτή τη φάση, άλλος τρόπος δεν υπάρχει… Θα έχουμε διαρκώς επικαιροποιημένα εμβόλια» τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 984 και στην Ελεωνόρα Ορφανίδου.

Υποστήριξε ότι θα συνιστούσε βαρβαρότητα λήψη αυστηρών μέτρων δημόσιας υγείας -με εγκλεισμούς τύπου Σανγκάης- ώστε να αντιμετωπιστούν εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές όπως η Όμικρον 4 και 5 ή ο Κένταυρος, ενώ θα ήταν ατελέσφορη και μη ανεκτή από την κοινωνία.

Ο επικεφαλής του ΠΙΣ απηύθυνε έκκληση στις ηλικίες άνω των 60 ετών καθώς και στους έχοντες υποκείμενα νοσήματα «να μην περιμένουν το νέο εμβόλιο και να εμβολιαστούν με την 4η δόση, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους. Έτσι, θα έχουν καλύτερες προοπτικές εάν νοσήσουν». Και συμπλήρωσε πως το καινούργιο σκεύασμα έχει πάρει έγκριση μόνον στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Για τη μετάλλαξη Κένταυρος είπε πως είναι θέμα χρόνου η ταυτοποίησή της και σε ελληνικό έδαφος, ενώ θεώρησε βέβαια την επικράτησή της. Σημείωσε ωστόσο πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πρόκειται για κάτι πολύ διαφορετικό από τα πρϋπάρχοντα στελέχη Όμικρον 4 και 5.

Σε ότι έχει να κάνει με το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων μετά το πρώτο κουδούνι στις 12 Σεπτεμβρίου, ο κ. Εξαδάκτυλος παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής Ειδικών σε λίγες ημέρες, τηρώντας αποστάσεις από τη διατύπωση οποιασδήποτε ιδέας ή άποψης που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει δημόσιες συζητήσεις, προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες.

Σημείωσε όμως με νόημα ότι πέρυσι τέτοια εποχή, οι αποφάσεις για το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ως προς την αποτελεσματικότητά τους και το ίδιο είχε συμβεί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. «Είδαμε όμως ότι αυτά τα μέτρα απέδωσαν, δεν είχαν αξιοσημείωτη συμμετοχή στη διασπορά της covid-19 και δημιούργησαν μια παρακαταθήκη» κατέληξε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα