back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

K. Τούτουζας: Ιδαίτερη προσοχή ενόψει καύσωνα για τους καρδιοπαθείς και τις ευπαθείς ομάδες

Διαβάστε επίσης

Ο υδράργυρος αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» τις επόμενες μέρες, καθώς, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, το θερμόμετρο θα αγγίξει μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Τέτοιου είδους καιρικές συνθήκες προκαλούν προβλήματα σε συνανθρώπους μας οι οποίοι είναι περισσότερο ευάλωτοι στον καύσωνα, όπως οι καρδιοπαθείς.

Ο Καθηγητής Καρδιολογίας- Υπεύθυνος Ιατρείου Δομικών Καρδιοπαθειών και Καρδιο-ογκολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Κωνσταντίνος Τούτουζας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Έλενα Μπρέγιαννη, έδωσε πρακτικές συμβουλές προφύλαξης από τον καύσωνα σε όσους αντιμετωπίζουν καρδιολογικής φύσεως προβλήματα και γενικότερα σε ευπαθείς ομάδες.

Όπως εξήγησε, οι καρδιοπαθείς, ιδίως οι ηλικιωμένοι, ανήκουν στην ομάδα πληθυσμού η υγεία των οποίων μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα έντονος τις πρώτες ημέρες του καύσωνα, όταν ο οργανισμός δεν έχει προλάβει να εγκλιματιστεί.

Σύμφωνα με τον κ Τούτουζα, πέραν των γενικών συστάσεων που αφορούν στην αποφυγή του ήλιου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας και της βαριάς σωματικής εργασίας ή άθλησης «είναι αναγκαία η κατανάλωση άφθονων υγρών ώστε να ενυδατώνεται ο οργανισμός αλλά και η αποφυγή αλκοόλ».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «πρέπει να γίνεται συχνή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης διότι λόγω της υπότασης που προκαλεί η ζέστη μπορεί να υπάρξουν λιποθυμικά επεισόδια».

Επίσης, ανέφερε ότι τα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις θα πρέπει υπό την ιατρική συμβουλή να τροποποιήσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους.

«Όσοι λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα ή φάρμακα για την υπέρταση πιθανότατα θα χρειαστεί να μειώσουν τη δοσολογία», τόνισε.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του ασθενούς και του θεράποντα καρδιολόγου του που γνωρίζει το ιστορικό του, γιατί κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα