back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή το Σεπτέμβριο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο – Τι περιλαμβάνει

Διαβάστε επίσης

Πακέτο ευνοϊκών ρυθμίσεων περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο στη Βουλή.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Eργασίας, το σ/ν δεν θα περιλαμβάνει αλλαγές στον πυρήνα του ασφαλιστικού, αλλά επιμέρους παρεμβάσεις, όπως:

Αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε 24 από 12 που είναι σήμερα, δεδομένου ότι τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εκτιναχθεί στα 43 δις ευρώ. Μάλιστα, θα παρέχεται η δυνατότητα μετάβασης στο νέο καθεστώς για όσους βρίσκονται ήδη στη ρύθμιση των 12 δόσεων, ώστε να περιοριστεί η μηνιαία επιβάρυνσή τους, ενώ η ρύθμιση θα παραμένει ενεργή, μόνο εάν ο οφειλέτης καταβάλλει εμπρόθεσμα και τις τρέχουσες εισφορές.

Επίσης, θα προβλέπεται η παραγραφή οφειλής στην 10ετία και όχι στην 20ετία, όπως όριζε ο «νόμος Κατρούγκαλου». Πρόκειται για εφαρμογή της υπ΄αριθμ. 1833/2021 απόφασης του ΣτΕ, η οποία ελήφθη πριν από περίπου ένα έτος. Μάλιστα, εξετάζεται να συμπεριληφθεί στην διάταξη πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία από το 2027 και μετά, το όριο της παραγραφής θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο, δηλαδή στην πενταετία.

Πάντως, ειδικοί στο ασφαλιστικό επισημαίνουν ότι η νέα ρύθμιση κινδυνεύει να αποδειχθεί δώρον- άδωρον καθώς θα εξαιρεί τους οφειλέτες με χρέη προ του 2010, τα οποία έχουν βεβαιωθεί ή ρυθμιστεί εντός της δεκαετίας.

Με άλλη διάταξη, θα καταργηθεί η εισφορά 1% που επιβάλλεται στους δημόσιους υπαλλήλους, υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας (ΤΠΔΥ). Ωστόσο, προκειμένου η ρύθμιση να οδηγήσει στην ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων θα πρέπει να μην ενταχθεί στις τακτικές ασφαλιστικές εισφορές μέρος των οποίων διοχετεύονται προς το Ταμείο Πρόνοιας.

Επίσης, θα απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης σύνταξης για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, για φορείς εκτός ΕΦΚΑ (πχ επαγγελματικά ταμεία). Ως τέτοιοι, λογίζονται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ). Στην ίδια κατηγορία θα βρίσκονται και τα 4 ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ). Αυτά είναι το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ), το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ) και το Επαγγελματικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΕΤΕΑΠΕΠ). Το ίδιο θα ισχύει και για τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας. Η διάταξη αναμένεται να ορίζει ότι για την υποβολή της αίτησης, θα πρέπει να υπάρχουν 1.000 Ημέρες Ασφάλισης στον τελευταίο Ασφαλιστικό Φορέα του εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 500 θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί στα 2 τελευταία χρόνια. Έως τώρα, το αντίστοιχο όριο είναι 1.500 και 600 αντίστοιχα, γι’ αυτά τα Ταμεία που βρίσκονται εκτός ΕΦΚΑ.

Υποχρεωτική θα καταστεί η υποβολή ηλεκτρονικής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) από τους ξεναγούς.

Ακόμη, θα υπάρχει διάταξη για την μάχιμη 5αετία που ισχύει για τους Ένστολους και τα Σώματα Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό). Πρόκειται για τον χρόνο ασφάλισης που μπορεί να αναγνωριστεί υπό προϋποθέσεις και να προσμετρηθεί ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου, ενώ

το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ενίσχυση της λειτουργίας του ΕΦΚΑ και την επιτάχυνση της διαδικασίας του νέου ταμείου επικουρικής ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα