back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δυτική Σαχάρα: Το Περού διακόπτει τις σχέσεις του με το Μέτωπο Πολισάριο

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με τους αυτονομιστές της Λαϊκής Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας (République arabe sahraouie démocratique, RASD), που διεκδικεί τη διαφιλονικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας, προτιμώντας να ενισχύσει τους δεσμούς με το Μαρόκο.

Η περουβιανή κυβέρνηση «αποφάσισε να ανακαλέσει την αναγνώριση» της RASD και να «διακόψει κάθε σχέση με την οντότητα αυτή», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στο Περού και τη Λαϊκή Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας είχαν αποκατασταθεί πριν από μόλις 11 μήνες, όταν ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, που εξελέγη με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η RASD, που αυτοανακηρύχθηκε το 1976, προέκυψε από το Μέτωπο Πολισάριο, την οργάνωση Σαχαριανών η οποία μάχεται για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, περιοχής σχεδόν ολόκληρης υπό τον έλεγχο του βασιλείου του Μαρόκου.

Η πρώην ισπανική αποικία δεν αναγνωρίζεται ως «αυτόνομο έδαφος» από τον ΟΗΕ.

Το Μαρόκο κατέχει το 80% της περιοχής κι έχει προτείνει να χορηγηθεί αυτονομία στη Δυτική Σαχάρα, αλλά να μείνει μέρος της επικράτειάς του, ενώ οι αυτονομιστές του Μετώπου Πολισάριο, που υποστηρίζονται κυρίως από την Αλγερία, θέλουν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της περιοχής.

Η απόφαση της περουβιανής διπλωματίας ανακοινώθηκε μετά την «πρόσφατη τηλεφωνική συνδιάλεξη» του υπουργού Εξωτερικών Μιγκέλ Ροδρίγκες Μακάι με τον μαροκινό ομόλογό του Νάσερ Μπουρίτα.

Λίμα και Ραμπάτ «συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις τους με την άμεση υπογραφή ολιστικού οδικού χάρτη που θα συμπεριλάβει τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις» και «αποτελεσματική συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της εκπαίδευσης, της παιδείας και της γεωργίας», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΥΠΕΞ.

Υπογραμμίζεται ακόμη πως το Περού «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία του βασιλείου του Μαρόκου» και τάσσεται υπέρ της πρότασης για την παραχώρηση αυτονομίας που έχει κάνει η Ραμπάτ για την επίλυση της σύγκρουσης.

Το Περού είχε αναγνωρίσει τη RASD τη 16η Αυγούστου 1984, όμως ο πρώην πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000) διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις το 1996.

Σε μια από τις πρώτες αποφάσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής που έλαβε, ο Πέδρο Καστίγιο τις αποκατέστησε ξανά τον Σεπτέμβριο του 2021.

Στο αντίστοιχο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στη Ραμπάτ, αναφέρεται ότι το Μαρόκο «εκφράζει ικανοποίηση για την απόφαση της Δημοκρατίας του Περού να ανακαλέσει την αναγνώριση της ψευδο-‘RASD (…) και να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα του βασιλείου και την πρωτοβουλία της για την αυτονομία» της Δυτικής Σαχάρας.

Αντίστροφα από τον περουβιανό ομόλογό του, ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος στην ιστορία της χώρας που ανήκει στην αριστερά, αποφάσισε να ανανεώσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λαϊκή Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας, που ανεστάλησαν το 2001.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα