back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νέο κύμα ανατιμήσεων στα ράφια – Σε συναγερμό η Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Σε συναγερμό βρίσκεται η Ευρώπη καθώς ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε κρέατα και παράγωγα του απειλεί την αγορά εξαιτίας της ξηρασίας που μαίνεται σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Ο πρωτοφανής καύσωνας που έπληξε χώρες της Δυτικής Ευρώπης ξεραίνει τα βοσκοτόπια και συρρικνώνει τις σοδειές των σιτηρών που προορίζονται για τη διατροφή των κοπαδιών.

Στη Βρετανία οι κτηνοτρόφοι βοοειδών και αιγοπροβάτων χρησιμοποιούν τα χειμερινά τους αποθέματα ζωοτροφών για τη διατροφή των κοπαδιών τους. Στη Γαλλία τα χωράφια καλαμποκιού βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας επιδεινώνοντας την επερχόμενη έλλειψη ζωοτροφών.

Η ξηρασία σε συνδυασμό με τις μειωμένες εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία αλλά και της παρατεταμένη ενεργειακή κρίση που επιδεινώνεται από την μειωμένη ροή φυσικού αερίου από την Gazprom προς την Ευρώπη, δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα για νέες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά στη χώρα μας. Ήδη οι επιπτώσεις είναι εμφανείς καθώς τα κοπάδια στην Ευρώπη συρρικνώθηκαν και οι τιμές του κρέατος στην ΕΕ τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά περίπου 12% σε σχέση με πέρυσι.

Την ίδια ώρα, από τις αρχές Αυγούστου οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ πήραν την ανιούσα καταγράφοντας νέο κύμα αυξήσεων έως και 15%, το τρίτο κατά σειρά την τρέχουσα σεζόν.

Έτσι από τις αρχές του μήνα και έως τα τέλη Αυγούστου οι καταναλωτές θα διαπιστώσουν αυξήσεις σε σάλτσες και κέτσαπ 15%, φρέσκες σαλάτες 12%, χαρτικά 3% – 11%, παξιμάδια 10%, γιαούρτια 9%, δημητριακά, κατεψυγμένες πίτσες και σάλτσες 8%, στιγμιαίος καφές, ρόφημα σοκολάτας, ελληνικός καφές, σοκολατοειδή, μπισκότα, φρυγανιές, γάλα και προϊόντα στοματικής υγιεινής 6%, αλλαντικά 5%, μπίρες έως 5%, σαμπουάν 4% και εισαγόμενα εμφιαλωμένα νερά περίπου 2%

Ο γολγοθάς των καταναλωτών δεν σταματά εδώ καθώς νέο κύμα αυξήσεων που ξεπερνά το 10% αναμένεται να περάσει στην αγορά από τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τους νέους ανατιμημένους καταλόγους το φθινόπωρο μπαίνει με αυξήσεις σε κρουασάν, τσουρέκια, μαρμελάδες και κέικ έως και 20%, τα καθαριστικά πανάκια και τα κρασιά έως 14%, τα τυριά έως 12%, τα αλκοολούχα ποτά ως 10%, τα σαπούνια, το αλουμινόχαρτο, τα υγρά πιάτων και τα αποσμητικά έως 9%, τα ζυμαρικά, τα καθαριστικά, τα μαλακτικά ρούχων, οι χυμοί και οι οδοντόκρεμες έως 8%, οι ρυζογκοφρέτες 7%, το ρύζι, το τσάι και το βούτυρο 5%.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα