back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε έξαρση οι απάτες μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Ξεπερνούν τις 20 εβδομαδιαίως οι οικονομικές απάτες στην Ελλάδα, καθώς οι «κυβερνοαπατεώνες» εξαπατούν χρήστες του διαδικτύου ή και χρήστες των smartphone για να αποσπάσουν από εκείνους κάποιο οικονομικό ποσό.

Οι 20 απάτες εβδομαδιαίως είναι «τεράστιο νούμερο» σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Κέλλυ Ιωάννου, η οποία ανέφερε μιλώνατς στον Αθήνα 9.84 ότι η πανδημία του κορονοϊού έφερε αύξηση της τάξεως του 80% παγκοσμίως στις κυβερνοαπάτες. Η ίδια σημειώνει ότι λόγω της καραντίνας, παγκοσμίως, αυξήθηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι διαδικτυακές αγορές, γεγονός που έφερε και αύξηση στις οικονομικές απάτες μέσω του διαδικτύου.

Λόγω του εγκλεισμού, μάλιστα, «οι συμφέρουσες διαδικτυακές αγορές έδωσαν χαρά στην πεσμένη ψυχολογία των πολιτών, γεγονός που οι κυβερνοαπατεώνες εκμεταλλεύτηκαν» είπε χαρακτηριστικά η κ. Ιωάννου.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, οι οικονομικές απάτες αυξάνονται το καλοκαίρι καθώς «οι κυβερνοαπατεώνες είναι ευκαιριακοί απατεώνες» και γίνονται μέσω email, sms, viber ή άλλες εφαρμογές κινητού τηλεφώνου, αλλά και των ίδιων των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης με πιο «σύγχρονο» τρόπο.

Στη μία περίπτωση, χρήστες του διαδικτύου ή «έξυπνων τηλεφώνων» λαμβάνουν email ή μήνυμα με κακόβουλο λογισμικό με την προτροπή να το ανοίξουν και στη συνέχεια, αν το πατήσουν, οδηγούνται σε μια κλωνοποιημένη πλατφόρμα, στην οποία ζητείται να πληκτρολογήσουν προσωπικά τους στοιχεία.

Ένα παράδειγμα είναι ψεύτικα email τραπεζών, με τα οποία οι κυβερνοαπατεώνες «ενημερώνουν» τους παραλήπτες ότι πρέπει να αλλάξουν κωδικό και όνομα χρήστη. Εάν ο χρήστης πατήσει στο σύνδεσμο που του δίνεται, μεταφέρεται σε μια ψεύτικη κλωνοποιημένη πλατφόρμα, στην οποία αν πληκτρολογήσει όνομα χρήστη και κωδικό, ο απατεώνας αυτόματα έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να αποσπάσει χρηματικό ποσό από το συγκεκριμένο λογαριασμό.

Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, στόχος των απατεώνων είναι, για παράδειγμα, το Market Place, τοποθετώντας ψεύτικες αγγελίες ή εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την αγορά ενός προϊόντος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κέλλυ Ιωάννου, εκδηλώνει ο απατεώνας ενδιαφέρον για την αγορά ενός σπιτιού, επί παραδείγματι, λέει ότι θα πραγματοποιήσει την αγορά και στη συνέχεια αναφέρει στον πωλητή ότι (υποτίθεται) έστειλε Χ χρηματικό ποσό κατα λάθος, το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό που λέει η αγγελία (αντί για 500, 5000 πχ), του στέλνει ένα ψεύτικο αποδεικτικό της συναλλαγής και τέλος του ζητάει να του πληρώσει τη διαφορά.

Η κ. Ιωάννου επισημαίνει, επίσης, ότι η πιο σύγχρονη μορφή απάτης γίνεται μέσω της παρακολούθησης των χρηστών του διαδικτύου, όχι της ίδιας τους της συσκευής, αλλά του προφίλ τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Αν, δηλαδή, ένας χρήστης δημοσιεύει πολύ συχνά σειρές του Netflix, οι απατεώνες που παρακολουθούν το προφίλ του θα επιχειρήσουν να το εκμεταλλευτούν το στοιχείο αυτό, αποστέλλοντας του ψεύτικο email της εταιρείας παραγωγής ότι «η συνδρομή θα λήξει» ζητώντας, φυσικά, στοιχεία της κάρτας του.

Ένας άλλος τρόπος είναι μέσω διάσημων προσώπων: παρακολουθούν τους ακόλουθους ενός διάσημου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, βλέπουν ποιος είναι ο πιο ενεργός και του στέλνουν μήνυμα ως «μάνατζερ» του ζητώντας, φυσικά, προσωπικά στοιχεία, εκμεταλλευόμενος τον ενθουσιασμό του χρήστη για τον εν λόγω διάσημο.

Η κ. Ιωάννου καταλήγει στο ότι «με το πέρασμα των χρόνων οι κυβερνοαπατεώνες εξελίσσονται με αποτέλεσμα να μην εξαπατώνται μόνο άτομα τρίτης ηλικίας ή τεχνολογικά μη λειτουργικά άτομα, αλλά και πιο επιδέξιοι χρήστες του διαδικτύου. Πολλοί πέφτουν θύματα οικονομικής απάτης, ακριβώς επειδή θεωρούν ότι δεν θα συμβεί σε εκείνους μιας και χειρίζονται πολύ καλά το διαδίκτυο. Κι εκεί είναι, ακριβώς, που την πατάνε».

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα