back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο «κόκκινο» και σήμερα ο υδράργυρος – Πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή

Διαβάστε επίσης

Σε κλοιό καύσωνα η χώρα με το θερμόμετρο να φτάνει σήμερα τους 41 βαθμούς στα ηπειρωτικά της χώρας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Τάσο Αρνιακό, που μίλησε στον Αθήνα 9.84, το κύμα ζέστης δεν θα διαρκέσει για πολύ, αφού από μεθαύριο Κυριακή η θερμοκρασία υποχωρεί, ενώ από τη Δευτέρα θα επικρατήσει αστάθεια με βροχές, που θα διαρκέσει ως την ερχόμενη Πέμπτη.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και το απόγευμα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 40 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί με ένταση 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 40 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά μέχρι 41 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνεόυν βόρειοι 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 35 και στην Κρήτη μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνεόυν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο

Το Σάββατο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια (εκτός της Θράκης). Τη νύχτα προς την Κυριακή, στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία τα φαινόμενα πιθανώς να είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και τα βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα δυτικά, τα βόρεια και τη νησιωτική Ελλάδα τους 34 με 35 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 και τοπικά στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή

Στα βόρεια προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικούς όμβρους και κυρίως στη Μακεδονία μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα, λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και στα κεντρικά ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα και θα επανέλθει κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με τη μέγιστη τιμή στις περισσότερες περιοχές στους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

Την προσοχή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εφιστά η Πολιτική Προστασία, καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε μια σειρά οδηγιών για τους κατοίκους των περιοχών όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, ενώ όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται μετά την υποχώρηση του καύσωνα, με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, από την ΓΓΠΠ συνιστάται στους πολίτες:

* Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

* Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

* Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

* Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα