back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καναδάς: Ο Τριντό διόρισε την πρώτη αυτόχθονα δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας

Διαβάστε επίσης

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό διόρισε για πρώτη φορά χθες Παρασκευή μια αυτόχθονα δικαστή, τη Μισέλ Ο’ Μπόνσαγουιν, στο Ανώτατο Δικαστήριο, την ώρα που η χώρα έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συμφιλίωσης με τους αυτόχθονες.

«Είμαι χαρούμενος που ανακοινώνω τον διορισμό της δικαστή Μισέλ Ο’ Μπόνσαγουιν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά», ανέφερε ο Τριντό σε ανακοίνωσή του.

Πρόκειται «για ένα ιδιαίτερα αξιοσέβαστο μέλος του καναδικού δικαστικού συστήματος, η καριέρα της οποίας είναι αξιοθαύμαστη. Θα προσφέρει τις ανεκτίμητες γνώσεις της στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας μας», πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Οντάριο από το 2017 η Ο’ Μπόνσαγουιν ειδικεύεται κυρίως στους τομείς της ψυχικής υγείας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον διορισμό της χαιρέτισε ο Μάρεϊ Σίνκλερ πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Καναδά, η οποία διεξήγαγε εθνική έρευνα επί έξι χρόνια για τα οικοτροφεία στα οποία στέλνονταν από τα τέλη του 19ου αιώνα και ως τη δεκαετία του 1990 τα παιδιά των αυτοχθόνων στον Καναδά.

«Έχει έρθει η ώρα το Δικαστήριο να αποκτήσει μία αυτόχθονα δικαστή, μία δικαστή που έχει άμεση γνώση των επιπτώσεων της αποικιοκρατίας στις κοινότητες των αυτοχθόνων», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

Οι διακρίσεις εις βάρος των αυτοχθόνων στον Καναδά βρίσκονται στο επίκεντρο μεγάλης συζήτησης στη χώρα, κυρίως μετά την ανακάλυψη την άνοιξη του 2021 εκατοντάδων τάφων στον χώρο όπου βρισκόταν ένα οικοτροφείο για τα παιδιά των αυτοχθόνων.

Ο πάπας Φραγκίσκος μετέβη στον Καναδά πριν τρεις εβδομάδες για να ζητήσει συγνώμη για τις κακοποιήσεις που υπέστησαν τα παιδιά αυτά στα οικοτροφεία από μέλη της καθολικής εκκλησίας.

Η Ο’ Μπόνσαγουιν είναι η πέμπτη δικαστής που διορίζει ο Καναδός πρωθυπουργός στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αποτελείται από εννέα δικαστές.

Πέρυσι στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε διοριστεί ο Μάχμουντ Τζαμάλ, ο πρώτος μη λευκός δικαστής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα