back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γ. Κατρούγκαλος: Να αποδοθούν οι ευθύνες για το θέμα των παρακολουθήσεων εκεί που πραγματικά υπάρχουν, στον πρωθυπουργό

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή το επίμαχο θέμα των παρακολουθήσεων, ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της τρέχουσας εβδομάδας, σε θεσμικό επίπεδο, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ δική του πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι επιχειρεί, εν είδει αντιπερισπασμού, να επεκτείνει τα όρια της διερεύνησης της υπόθεσης ώστε να μην μπορεί να διεξαχθεί εις βάθος έρευνα σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στις περιπτώσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη, κάνοντας λόγο για σημαντικές ευθύνες του πρωθυπουργού καθώς και για προσπάθειες συγκάλυψης.

«Όταν ψάχνεις τα πάντα, επί της ουσίας δεν ψάχνεις τίποτα, όταν δηλαδή επεκτείνεται τόσο πολύ η έρευνα ώστε να μη μπορεί να γίνει συγκεκριμένη. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι έγιναν και νομότυπες και παράνομες παρακολουθήσεις και φαίνεται και μια πολύ συγκεκριμένη ευθύνη του πρωθυπουργού όχι μόνο για το ότι είχε συγκεντρώσει όλη την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρόσωπό του, ορίζοντας διοικητή ο οποίος δεν είχε τα προσόντα και χρειάστηκε να γίνουν αναδρομικά ενέργειες για να νομιμοποιηθεί ή μη νόμιμη τοποθέτησή του. Υπάρχουν πολύ συστηματικές προσπάθειες συγκάλυψης», ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί επιτακτικής ανάγκης διαλεύκανσης της υπόθεσης παρακολούθησης και απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

«Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να χυθεί άπλετο φως σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα που αναδεικνύουν τις μεγάλες ευθύνες του πρωθυπουργού», σημείωσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε «τερατωδώς υποκριτική» την πρόθεση της κυβέρνησης να ενημερωθεί ιδιωτικά ο κ. Ανδρουλάκης για τον λόγο παρακολούθησής του, καθώς, όπως εξήγησε, με τροπολογία που η ίδια η κυβέρνηση έχει καταθέσει, απαγορεύεται ρητά κάτι τέτοιο.

Εξέφρασε δε την άποψη πως τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στο πρόσφατο διάγγελμά του, ότι δηλαδή η παρακολούθηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ ήταν λάθος, παρόλο που έγινε σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και πως αν ο ίδιος το γνώριζε δεν θα επέτρεπε να συμβεί, ουσιαστικά επιδείνωσαν κατά πολύ τη θέση του σε ότι αφορά στην πολιτική ευθύνη.

«Για να είναι νόμιμη η παρακολούθηση, θα έπρεπε να συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας αλλιώς ήταν παράνομη εξ αρχής. Αν ήταν κατάσκοπος ο κ. Ανδρουλάκης και υπήρχε πραγματικός λόγος εθνικής ασφάλειας, τότε δεν ήταν λάθος. Επομένως, δεν μπορεί να είναι και νόμιμη και λάθος. Αυτό δείχνει και το άτοπο της δήλωσης του κ. Μητσοτάκη», επισήμανε.

Και πρόσθεσε: «Το επιχείρημα της κυβέρνησης, μεταθέτοντας τη συζήτηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ότι και αλλού γίνονται παρακολουθήσεις. Δεν έχουμε όμως δει πουθενά αλλού περιπτώσεις που να εμπλέκεται τόσο άμεσα ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Ο λόγος για τον οποίο σε Ευρώπη και Η.Π.Α μιλούν για ελληνικό Γουότεργκεϊτ, είναι ακριβώς επειδή υπάρχει μια ευθεία αναλογία με ότι είχε συμβεί στην Αμερική. Γι αυτό και εμείς επιθυμούμε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν, στον πρωθυπουργό».

Σχετικά με το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας στον Έβρο όπου διαδραματίσθηκε το πρόσφατο δράμα με τους 39 πρόσφυγες, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε τα ερωτήματα που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τους αρμόδιους υπουργούς όπως «αν η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία του ΓΕΣ και εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή».

Επίσης «εάν θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος, η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου».

Κλείνοντας, σχολίασε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, μας κατηγορούν για ανοιχτά σύνορα, όταν δύο υπουργοί της κυβέρνησης έχουν καλέσει τις τουρκικές δυνάμεις να επέμβουν κάπου όπου, όπως φαίνεται από το Κτηματολόγιο, πρόκειται για ελληνικό έδαφος. Αν είχαμε κάνει εμείς κάτι ανάλογο κατά την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης, θα μιλούσαν περί προδοσίας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα