back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Τα άγια νήπια» του Μιγκέλ Ντελίμπες

Διαβάστε επίσης

Ένας σημαντικός συγγραφέας, ένα κλασικό πλέον μυθιστόρημα του 1981 σε νέα μετάφραση.

Η πρόοδος και η νεωτερικότητα είναι έννοιες άγνωστες στην αγροτική επαρχία της Ισπανίας τη δεκαετία του 1960. Στο κτήμα ενός ευγενούς, οι χωρικοί παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με τις παράλογες απαιτήσεις και τις άπειρες ιδιορρυθμίες των αφεντικών τους. Η καλοπέραση των τελευταίων είναι η μοναδική προτεραιότητα, με το παιχνίδι του άσκοπου κυνηγιού να είναι στην πρώτη γραμμή. Μεταξύ των πολλών χαρακτήρων και ο Αθαρίας και η μικρή ανιψιά του, απλοϊκοί, αθώοι και αμόλυντοι σαν νήπια, με τον Αθαρίας να αναπτύσσει μια τρυφερή και ιδιαίτερη σχέση με μια γερακίνα.

Με μοντέρνα γραφή και σπάνια διορατικότητα, ο Ντελίμπες περιγράφει με συντομία μια χώρα που στηρίζεται σε βαθιές ιεραρχίες και αυστηρά φεουδαρχικές δομές και όπου ο καθένας κατατάσσεται σε κατηγορίες με τη γέννησή του. Οι πλούσιοι και οι φτωχοί, οι αφέντες και οι δούλοι συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, ζώντας όμως τελείως διαφορετικές ζωές. Το ξέσπασμα, αν και από απρόσμενη πλευρά, θα είναι τραγικό και σαρωτικό σε μία σκοτεινή αλληγορία για την χρόνια κοινωνική καταπίεση.

«[…] αλλά ξέρετε τι λέω, κύριε Υπουργέ, πως ίσως να κάνω εγώ λάθος, αλλά άλλοι λίγο, άλλοι πολύ, όλοι μας πρέπει να σεβόμαστε την ιεραρχία, κάποιοι είναι κάτω και κάποιοι επάνω, είναι νόμος της ζωής, έτσι δεν είναι;, και οι παρευρισκόμενοι έμειναν για λίγες στιγμές ακίνητοι, όση ώρα ο Υπουργός έγνεφε καταφατικά και μασούσε, δίχως να μπορεί να μιλήσει, και, με το που κατάπιε την μπουκιά του, σφούγγισε απαλά τα χείλη του με τη λευκή πετσέτα και είπε βαρυσήμαντα, η κρίση υπακοής στις υπερκείμενες αρχές επηρεάζει την σήμερον ημέραν όλα τα επίπεδα».

Το μυθιστόρημα του Μιγκέλ Ντελίμπες «Τα άγια νήπια» κυκλοφορεί σε μετάφραση Κωνσταντίνου Παλαιολόγου από τις εκδόσεις Ποταμός.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα