back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μεξικό: Ακόμη ένας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στη χώρα

Διαβάστε επίσης

Ένας ακόμη δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του σήμερα στην πολιτεία Γκερέρο του Μεξικού, ανακοίνωσαν οι αρχές, με τη φετινή χρονιά να είναι η πιο φονική για τους δημοσιογράφους στη χώρα.

Ο Φρεντίντ «Φρέντι» Ρόμαν σκοτώθηκε με μία σφαίρα στην Τσιλπασίνγκο της πολιτείας Γκερέρο από ενόπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και την εισαγγελία η οποία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα.

Λίγες ώρες πριν τη δολοφονία του ο Ρόμαν είχε δημοσιεύσει στο Facebook ένα κείμενο με τίτλο «Έγκλημα πολέμου χωρίς κατηγορίες εναντίον των επικεφαλής» το οποίο αναφερόταν στη φερόμενη συνέργεια τοπικών αξιωματούχων στην εξαφάνιση 43 φοιτητών το 2014.

Την προηγούμενη εβδομάδα κυβερνητική έκθεση για το συμβάν είχε χαρακτηρίσει «κρατικό έγκλημα» την εξαφάνισή των 43 νεαρών στην πολιτεία Γκερέρο τον Σεπτέμβριο του 2014.

Επικαλούμενος έναν «προστατευόμενο μάρτυρα», ο Ρομάνο ανέφερε στο άρθρο του ότι την εποχή των γεγονότων υπήρξε συνάντηση μεταξύ τεσσάρων αξιωματούχων, ανάμεσά τους ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μεξικού Χεσούς Μουρίγιο Καράμ, ο οποίος προφυλακίστηκε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης με την κατηγορία της «αναγκαστικής εξαφάνισης», και ο πρώην κυβερνήτης της Γκερέρο.

Στη συνάντηση φέρονται επίσης να συμμετείχαν ο τότε επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας στη Γκερέρο ο Όμαρ Γκαρσία Χάρφουρχ, νυν επικεφαλής της αστυνομίας του Μεξικού, όπως και ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εγκληματικών ερευνών Τόμας Σερόν, ο οποίος έχει καταφύγει στο Ισραήλ. Το Μεξικό έχει ζητήσει την έκδοσή του.

Τουλάχιστον άλλοι τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν αυτό τον μήνα στο Μεξικό και τουλάχιστον 18 μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Article 19. Η κυβέρνηση της χώρας κάνει λόγο για δώδεκα νεκρούς δημοσιογράφους, ενώ οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) για μόλις εννέα.

Οι περισσότερες δολοφονίες δημοσιογράφων παραμένουν ατιμώρητες και σημειώνονται σε περιοχές όπου δρουν καρτέλ ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την Article 19, η φετινή χρονιά είναι ήδη η πιο φονική για τους δημοσιογράφους στο Μεξικό. Η βία εναντίον μελών του Τύπου αυξήθηκε κατακόρυφα από το 2018 όταν ανέλαβε την προεδρία ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, καταγγέλλει η οργάνωση.

«Η σύμπραξη μεταξύ των αρχών και του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των δημοσιογράφων», τόνισαν οι RSF. «Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ δεν έχει ακόμη προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εξαλείψει αυτή τη βία και την ατιμωρησία», κατήγγειλαν.

Με 150 δημοσιογράφους να έχουν δολοφονηθεί από το 2000, το Μεξικό θεωρείται από τους RSF μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους εργαζόμενους στον Τύπο.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα