back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πακέτο ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων σχεδιάζει η κυβέρνηση ενόψει ΔΕΘ – Τι περιλαμβάνει

Διαβάστε επίσης

Πακέτο ενίσχυσης των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανέργων και των οικονομικά ασθενέστερων που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, βρίσκεται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, προωθείται ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της κοινωνικής κατοικίας.

Ωστόσο, η καταβολή αναδρομικών για τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και Δώρα, στο σύνολο των συνταξιούχων δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται στο καλάθι των κυβερνητικών παροχών.

Αναλυτικότερα, η οικονομική ενίσχυση των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των χαμηλοσυνταξιούχων και των ανέργων, μέσω επιταγής ακρίβειας, βρίσκεται στην προμετωπίδα των προτάσεων του οικονομικού επιτελείου.

Παράλληλα, δρομολογείται η αύξηση του κατώτατου μισθού για περίπου 600.000 εργαζόμενους στα 751€, η οποία θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας στα 461,82 ευρώ.

Επιπλέον, εντός του 2023 οι συνταξιούχοι θα έχουν τριπλό όφελος, από τις αυξήσεις που θα χορηγηθούν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και την πληρωμή της 4ης δόσης των αναδρομικών που προέκυψαν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην δέσμη μέτρων, για την κοινωνική κατοικία, η οποία προβλέπει επιδότηση ενοικίου, χορήγηση επιδοτούμενων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας, καθώς και την απόκτηση κατοικίας με τη μέθοδο του λίζινγκ.

Δηλαδή με συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί το ποσό των ενοικίων από το συνολικό τίμημα.

Επίσης, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει κατασκευή και ανακατασκευή για παραχώρηση ή ενοικίαση -κατά περίπτωση- κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει πολιτική απόφαση για την καταβολή αναδρομικών από τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, δώρα και επιδόματα, βασιζόμενη στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία προβλέπει την καταβολή αναδρομικών μόνο σε όσους προσέφυγαν δικαστικώς και δικαιώθηκαν ή πρόκειται να δικαιωθούν.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης της συντριπτικής πλειονότητας των επιδομάτων προς τους ανέργους και των προνοιακών, οικογενειακών, αναπηρικών και στεγαστικών επιδομάτων μέσω προπληρωμένων καρτών, προκειμένου να περιοριστεί η ανάληψη μετρητών εκ μέρους των δικαιούχων, με στόχο τον έλεγχο της χρήσης των επιδομάτων αυτών.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα