back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ολλανδία: Οι αρχές ερευνούν τον θάνατο μωρού σε υπερπλήρες κέντρο αιτούντων άσυλο

Διαβάστε επίσης

Οι ολλανδικές αρχές ερευνούν τον θάνατο ενός μωρού τριών μηνών σε κέντρο καταγραφής γα αιτούντες άσυλο, ανακοίνωσε σήμερα η κυβερνητική Κεντρική Υπηρεσία για την Υποδοχή Αιτούντων Άσυλο.

Περισσότεροι από 700 αιτούντες άσυλο κοιμούνταν έξω από το κέντρο στην Τερ Άπελ στη βόρεια επαρχία Γκρόνινγκεν τις τελευταίες ημέρες, Οι συνθήκες στο κέντρο έχουν ήδη οδηγήσει στην κατάθεση αγωγής εναντίον του ολλανδικού κράτους.

Το μωρό πέθανε από “άγνωστα αίτια” σε ένα κλειστό γήπεδο που χρησιμοποιείται ως προσωρινό κατάλυμα για τους νεοεισερχόμενους που δεν έχουν πού αλλού να κοιμηθούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Λέον Βελτ στο Reuters.

Οι συνθήκες στο κύριο κέντρο υποδοχής έχουν οδηγήσει το ολλανδικό παράρτημα της ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières) να προσφέρει βοήθεια, η πρώτη φορά που χρειάστηκε κάτι τέτοιο στην Ολλανδία, δήλωσε σήμερα η οργάνωση

Το Ολλανδικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, που έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της κυβέρνησης, λέει πως οι συνθήκες στο κέντρο είναι “απάνθρωπες” και παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η αγωγή του Συμβουλίου, η οποία αναμένεται να εξεταστεί από δικαστήριο στις 15 Σεπτεμβρίου, ζητεί τη βελτίωση των συνθηκών μέχρι την 1η Οκτωβρίου, περιλαμβανομένης της πρόσβασης σε καθαρό νερό, ντουζιέρες, ιδιωτικότητα, κατάλληλο φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

“Έχουμε φθάσει σε ένα θλιβερό επίπεδο στη χώρα μας”, δήλωσε ο δήμαρχος του Κρόνινγκεν Κόεν Σουίλινγκ, ο οποίος κάλεσε τους άλλους δήμους της Ολλανδίας να ανοίξουν τις πόρτες τους για να συνδράμουν ώστε να μειωθεί ο υπερπληθυσμός στο Τερ Άπελ.

Όμως τα σχέδια για εγκατάσταση των αιτούντων άσυλο αλλού προσκρούουν μερικές φορές στη σφοδρή εναντίωση των κατοίκων.

Έτσι, οι κάτοικοι της μικρής πόλης Αλμπέργκεν (ανατολικά) διαμαρτύρονται εδώ και μέρες για τα σχέδια της ολλανδικής υπηρεσίας για τους πρόσφυγες να εγκαταστήσει έως 300 αιτούντες άσυλο σε ένα ξενοδοχείο.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως “Όχι στους αιτούντες άσυλο” και “Φύγετε!”, κάτοικοι δήλωσαν πως η απόφαση τους επιβλήθηκε παρά τις αντιρρήσεις τους ότι η πόλη είναι πολύ μικρή για τη συρροή ξένων.

Οι ειδικοί δηλώνουν πως η παρούσα κρίση με τους αιτούντες άσυλο δεν οφείλεται στον μεγαλύτερο αριθμό των ανθρώπων που διασχίζουν τα σύνορα προς την Ολλανδία αλλά μάλλον στην έλλειψη καταλυμάτων στην Ολλανδία και στο γεγονός ότι η ολλανδική κυβέρνηση μείωσε τις δυνατότητές της για την υποδοχή αιτούντων άσυλο, ο αριθμός των οποίων είχε μειωθεί στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα