back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σ. Ξεκαλάκης: Εκτός από πολιτικές θα προκύψουν και ποινικές ευθύνες σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Διαβάστε επίσης

Την πεποίθηση ότι από την υπόθεση των παρακολουθήσεων θα προκύψουν εκτός από πολιτικές και ποινικές ευθύνες, εξέφρασε ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Στέφανος Ξεκαλάκης.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, έκανε λόγο για ένα ζήτημα που «θυμίζει παλαιότερες, σκοτεινές εποχές» και το οποίο, μοιραία, όπως είπε, θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις.

«Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει αφήσει έναν τεράστιο θεσμικό αντίκτυπο στη δημοκρατία μας. Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο ο κάθε δημόσιος λειτουργός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας, γενικότερα ο κάθε πολίτης να αισθάνεται ότι απειλείται η ιδιωτικότητά του. Μας θυμίζει σκοτεινές δεκαετίες και επειδή αντανακλά απευθείας στον πρωθυπουργό, εκτιμούμε πως όσο προχωρούν οι έρευνες και υπάρχουν αποκαλύψεις, θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις γιατί οι υπαίτιοι δεν θα μπορούν να σταθούν. Δεν θα έχουμε μόνο πολιτικές ευθύνες , θα προκύψουν και ποινικές», ανέφερε.

Ο κ. Ξεκαλάκης τόνισε ότι η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη ήταν καταφανώς παράνομη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

«Αν ο κ. Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του τρίτου τη τάξει πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα είναι επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας, ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει το λόγο. Εκτός κι αν έχουμε εισέλθει σε μια προδικτατορική ή δικτατορική εποχή όπου βαπτίζουμε εσωτερικούς εχθρούς τους πολιτικούς μας αντιπάλους για να τους εξοντώσουμε. Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε ο κ. Ανδρουλάκης αποτελεί απειλή για τη χώρα και πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός είτε ο κ. Μητσοτάκης μέσα από τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν από τα πρόσωπα που ο ίδιος έχει επιλέξει είναι υπόλογος για την περαιτέρω υποβάθμιση της δημοκρατίας μας», σημείωσε.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες από τη συζήτηση που ξεκίνησε σήμερα στην Βουλή για τις παρακολουθήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, επισημαίνοντας ως προβληματική τη χρονική αλληλουχία των διαδικασιών που ακολουθούνται:

«Αντί να συγκληθεί πρώτα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να δοθούν απαντήσεις στα φλέγοντα ερωτήματα, επελέγη μια διαδικασία που σίγουρα βολεύει και τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα αλλά όχι τη δημοκρατία μας. Αυτό που αναμένεται να δούμε σήμερα είναι απλά διαξιφισμοί και αοριστολογίες. Μπαίνουμε σε μια κατάσταση κοκορομαχίας για να υπάρξει συσκότιση. Όμως, ο πρωθυπουργό, ως εκείνος που προΐσταται κατ’ επιλογή του και της ΕΥΠ, έχει χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους παρακολουθήθηκε ο Ανδρουλάκης. Παρακολουθήθηκε ως απειλή για τη χώρα ή ως απειλή για τη ΝΔ, όπως έχουν δείξει οι δημοσκοπήσεις από την πρώτη μέρα εκλογής του;»

Πρόσθεσε δε, ότι το μείζον πολιτικό ζήτημα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι να σβηστούν οι αμφιβολίες και οι προβληματισμοί των πολιτών ως προς τη διασφάλιση της ιδιωτικότητάς τους.

«Πρόκειται για κάτι που ξεπερνά τα όποια πολιτικά οφέλη. Πρέπει να ανακτηθεί η αξιοπιστία του πολιτεύματος γιατί μέσα από τέτοιες πρακτικές υποβαθμίζεται», σχολίασε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα