back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ολλανδία: Εκατοντάδες αιτούντες άσυλο εξακολουθούν να κοιμούνται έξω

Διαβάστε επίσης

Οι διαδηλώσεις δίνουν και παίρνουν, πολιτικοί υπόσχονται βοήθεια, όμως εκατοντάδες αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους σε κέντρο υποδοχής στην Ολλανδία, καθώς η πίεση στην κυβέρνηση αυξάνεται να δώσει λύση.

Οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες υγιεινής στο κέντρο, κοντά στο χωριό Τερ Άπελ, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Γερμανία, είναι απαράδεκτες εδώ και εβδομάδες.

Το υπουργικό συμβούλιο «δεν ασχολείται με τίποτε άλλο», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε την Πέμπτη, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. Χαρακτήρισε «φρικτή» την κατάσταση στο κέντρο στο Τερ Άπελ.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, η κεντρική υπηρεσία υποδοχής αιτούντων άσυλο μετέφερε περίπου 150 πρόσφυγες από το Τερ Άπελ στο Άπελντορν, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων, όπου τους προσφέρεται στέγη σε αθλητικά κέντρα. Έπειτα από τέσσερις ημέρες, πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλες στέγες στη Ντούτενχεμ, στη νότια Ολλανδία.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις ολλανδικές αρχές να διενεργήσουν διεξοδική έρευνα για τον θάνατο βρέφους τριών μηνών στο Τερ Άπελ, σύμφωνα με το ANP. Το παιδί πέθανε την Τετάρτη σε γυμνάσιο που χρησιμοποιείτο εκτάκτως ως κέντρο υποδοχής.

Κατά το ANP, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες είναι ενήμερες για την κατάσταση στο κέντρο υποδοχής, που «εγείρει προκλήσεις» και είναι διατεθειμένες να προσφέρουν υποστήριξη στη χώρα.

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως κάτοικοι του Τερ Άπελ και άλλων κοινοτήτων της βόρειας Ολλανδίας, διαδήλωσαν χθες Πέμπτη εναντίον του «υπερβολικού βάρους» που καλείται να σηκώσει.

Η αιτία της κρίσης στην Ολλανδία δεν είναι κάποια απρόσμενη, μεγάλη εισροή μεταναστών.

Ο Φρανκ Κάντελ, πρόεδρος της Υπηρεσίας Προσφύγων της Ολλανδίας, θεωρεί ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό των υπηρεσιών μετανάστευσης και το κλείσιμο κέντρων ασύλου οδήγησαν στην έλλειψη στέγης για τους πρόσφυγες και στην επέκταση του χρόνου επεξεργασίας των αιτήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα