back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία εμπόδισε την υιοθέτηση διακήρυξης για τον πυρηνικό αφοπλισμό

Διαβάστε επίσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν σήμερα τη Ρωσία ότι δεν ήθελε να παραδεχτεί τον σοβαρό κίνδυνο ακτινοβολίας στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο εμπόδισε την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία αποφάσισε από μόνη της να μπλοκάρει το τελικό κείμενο, στη λήξη της Δέκατης Συνόδου Αναθεώρησης της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT). Η Ρωσία το έκανε αυτό για να αποτρέψει την υιοθέτηση της διατύπωσης που αποδεχόταν τον σοβαρό κίνδυνο ακτινοβολίας» στη Ζαπορίζια, ανέφερε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, έπεσε στα χέρια των Ρώσων στις αρχές Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία και βρίσκεται πολύ κοντά στη γραμμή του μετώπου. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς κοντά στο συγκρότημα, που το θέτουν σε κίνδυνο. Η ουκρανική διαχειρίστρια εταιρεία Energoatom προειδοποίησε το Σάββατο ότι ο σταθμός λειτουργεί μεν, αλλά με κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας και πυρκαγιάς.

Οι 191 χώρες που έχουν υπογράψει την TNP συνεδρίαζαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη από την 1η Αυγούστου, όμως η Ρωσία εμπόδισε την Παρασκευή την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης, δυσαρεστημένη γιατί στο κείμενο αυτό υπήρχαν «ορισμένες παράγραφοι «ανερυθρίαστα πολιτικές».

«Παρά την κυνική παρεμπόδιση εκ μέρους της Ρωσίας, το γεγονός ότι όλες οι άλλες πλευρές στήριξαν το τελικό κείμενο, δείχνει τον κρίσιμο ρόλο της συνθήκης αυτής για την πρόληψη της διάδοσης των πυρηνικών», τόνισε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα