back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δ. Παπαστεργίου: Μείζον πρόβλημα το ενεργειακό κόστος για το σύνολο των Δήμων και τη λειτουργία των σχολείων

Διαβάστε επίσης

Στο ενεργειακό κόστος το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα για το σύνολο των Δήμων της χώρας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου ο οποίος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, περιέγραψε την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι.

«Έχουμε μπροστά μας έναν παράξενο και δύσκολο χειμώνα. Παρόλο που είχαμε την ελπίδα ότι η δυσμενής συγκυρία στον τομέα της ενέργειας σταδιακά θα αποκλιμακωθεί, η πραγματικότητα μας διαψεύδει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και στους δήμους», ανέφερε, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για μια δύσκολη εξίσωση σε ότι αφορά στη λειτουργία των σχολείων.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η επέκταση του ωραρίου στα σχολεία συνεπάγεται και επιπλέον δαπάνες τόσο σε λειτουργικά έξοδα όσο και στον τομέα της καθαριότητας.

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι το λειτουργικό κόστος των σχολείων δεν είναι αρμοδιότητα των Δήμων και πως πρέπει να καλυφθεί κεντρικά.

Επιπλέον, ο κ. Παπαστεργίου, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι αυξημένα κόστη καθαριότητας υπήρχαν και στο παρελθόν και καλύφθηκαν από τα ταμεία των Δήμων, εντούτοις, αυτό δεν μπορεί να γίνει φέτος σε μια περίοδο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό κόστος ή το τέλος ταφής απορριμμάτων.

«Το πρώτο εξάμηνο του έτους, δόθηκαν 210 εκατομμύρια ευρώ στους Δήμους, όμως, στο εξής τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Μεταξύ άλλων , έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το κόστος καθαριότητας το οποίο είναι πολύ αυξημένο. Για παράδειγμα, ο Δήμος Αθηναίων, χρειάζεται επιπλέον 3,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο προκειμένου να καλύψει την καθαριότητα στα σχολεία, κάτι που δεν αποτελεί αρμοδιότητα των δήμων αλλά υποχρέωση του κράτους. Εμείς στην ουσία λειτουργούμε ως διαχειριστές. ‘Όμως, τα χρήματα που παίρνουμε για την καθαριότητα των σχολείων δεν φτάνουν. Εκεί ακριβώς θέλουμε μια πρώτη βοήθεια».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της στήριξης των Δήμων, εκφράζοντας φόβους ότι «ειδικά σε Δήμους της επαρχίας οι οποίοι διαθέτουν δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, η μη πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας θα μπορούσε να επιφέρει και διακοπή ηλεκτροδότησης, με ότι αυτό συνεπάγεται».

Γνωστοποίησε, πάντως, πως σχετικά με τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα που προκύπτουν από την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων, έχει ήδη ενημερωθεί από την υπ. Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ότι έχει αναληφθεί κοινή πρωτοβουλία με το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου οι εν λόγω δαπάνες να καλυφθούν.

«Μένει να δούμε ποιο θα είναι το ακριβές ποσό και με ποιον τρόπο θα καταβληθεί γιατί οι προϋπολογισμοί μας είναι ούτως ή άλλως ελλειμματικοί»,
συμπλήρωσε.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα