back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δύο νέα επιδόματα για ανέργους

Διαβάστε επίσης

Στην χορήγηση δύο νέων επιδομάτων σε ανέργους προχωρά από τον Σεπτέμβριο η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Παράλληλα, προωθείται πρόγραμμα απασχόλησης 6.500 μακροχρονίως ανέργων ηλικίας από 55 έως 67 ετών σε φορείς του Δημοσίου, ενώ δόθηκε το “πράσινο φως” για την υλοποίηση δύο νέων δράσεων, οι οποίες θα καλύψουν συνολικά 20.000 ανέργους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νόμο για την αναμόρφωση του ΟΑΕΔ, τα νέα επιδόματα είναι τα εξής:

Επίδομα 219 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας για ανέργους που επανεντάσσονται στην αγορά εργασίας, προτού λήξει η επιδότηση τους και καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται έως την ολοκλήρωση της επιδότησης, παράλληλα με τον μισθό.

Εφάπαξ ενίσχυση 300 ευρώ σε μακροχρονίως ανέργους, οι οποίοι καταρτίζουν Ψηφιακό Σχέδιο Δράσης, με στόχο την εύρεση εργασίας.

Τα προγράμματα

Εντωμεταξύ, αναμένεται εντός των επομένων ημερών η υπουργική απόφαση για την πρόσληψη 6.500 μακροχρονίως ανέργων, ηλικίας από 55 ως 67 ετών σε φορείς του Δημοσίου για 12 μήνες με μισθό έως 750 ευρώ.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από ένα ευρύ φάσμα της δημόσιας διοίκησης. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί πλήθος Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (όπως Δήμοι, Περιφέρειες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, κλπ.) και Δημοτικές Επιχειρήσεις, στο σύνολο της επικράτειας.

Παράλληλα,δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για την κατάρτιση νέου προγράμματος προεργασίας επτά μηνών για 10.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών, τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε εργασιακό περιβάλλον του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα ενόψει της ένταξής τους στην αγορά εργασίας.
Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές για την υλοποίηση του παρόντος προγράμματος ορίζονται όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση προσωπικού κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δ.ΥΠ.Α. (ημερολογιακά).
Εάν ο αριθμός του προσωπικού από την ημερομηνία έναρξης του ελεγχόμενου τριμήνου έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης παραμένει σταθερός – ανεξάρτητα εάν στο διάστημα αυτό υπάρχουν μεταβολές του προσωπικού- είναι δυνατή η ένταξη της επιχείρησης/ παρόχου στο πρόγραμμα.
Οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2).
Δεν είναι δυνατή η επανατοποθέτηση ωφελουμένων, οι οποίοι συμμετείχαν σε παρόμοια προγράμματα που υλοποίησε η Δ.ΥΠ.Α. την τριετία πριν την δημοσίευση της νέας απόφασης.

Στην υλοποίηση νέου προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας προχωρά η ΔΥΠΑ, με προτεραιότητα στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, στις προαναφερθείσες περιοχές, ενώ έμφαση θα δοθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.

Και σε αυτό το πρόγραμμα, ισχύει για τις επιχειρήσεις ο όρος διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής (ημερολογιακά), αλλά και της μη επαναλαμβανόμενης παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας .

Οι επιχειρήσεις, οι οποίες υποβάλλουν στην ΔΥΠΑ την αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, επιχορηγούνται με έως και 761 ευρώ για κάθε άνεργο που υπάγεται στη δράση από την ημερομηνία πρόσληψής του και για χρονικό διάστημα 18 μηνών, ενώ υποχρεούνται να διατηρήσουν τις επιχορηγούμενες θέσεις για έξι επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

Δημήτρης Κωστάκος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα