back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διαφύλαξη του απορρήτου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησε ο Κ. Τασούλας – Διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης

Να διαφυλαχθεί η διαδικασία του απορρήτου στην αυριανή συνεδρίαση ζήτησε από τα κόμματα ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας ότι έγινε υπόδειξη να αφήσουν έξω από την αίθουσα τα κινητά τους.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν μπορεί να γίνει η εξέταση των προσώπων που κλήθηκαν στην επιτροπή κατά μόνας, καθώς αφορά ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων και η διαδικασια είναι τέτοια , ενώ για την δημοσιοποίηση των πρακτικών είπε ότι δεν μπορούν να απομονωθούν κομμάτια, γιατί η συνεδρίαση είναι εξ ολοκλήρου απόρρητη. Ο κανονισμός δίνει από μόνος του είπε ο Πρόεδρος της Βουλής ως διέξοδο την συγγραφή ενός κειμένου συμπερασμάτων από το προεδρείο της επιτροπής, στο οποίο όμως θα πρέπει να συμφωνήσουν τα κόμματα, συνθήκη που είναι αρκετά δύσκολη.

Νωρίτερα, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδρίασε για τις προϋποθέσεις της αυριανής συνεδρίασης, στην οποία έχουν κληθεί 9 πρόσωπα για τις παρακολουθήσεις, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζήτησαν δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, εκτός των κομματιών που αφορούν θέματα εθνικής ασφάλειας.

«Το να ξέρουμε αν ο Μητσοτάκης γνώριζε αν παρακολουθείται ο Ανδρουλάκης είναι σοβαρό πολιτικό θέμα αλλά δεν είναι απόρρητο» είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε «διαπιστώσαμε αυτό που υποψιαζόμασταν, ότι η συνταγματική εκτροπή θα έχει συνέχεια» .

Παράλληλα επέκρινε την επιλογή της πλειοψηφίας να ακολουθηθεί μια διαδικασία που δεν θα επιτρέψει ουσιαστική συζήτηση, καθώς θα κληθούν ταυτόχρονα 9 άνθρωποι και όχι είτε κατά μόνας. «Υπάρχει χειραγώγηση της πληροφόρησης από τη ΝΔ, ώστε αλλού να μιλούν για παραπληροφόρηση και αλλού να επικαλούνται το απόρρητο» είπε ο κ Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας πως είναι ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο τα πρόσωπα που θα κληθούν να επικαλεστούν και οι ίδιοι το απόρρητο και να μην απαντήσουν. «Δεν μπορώ να προδιαγράψω τι θα πουν αύριο όσοι έρθουν» απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλης σε σχετική ερώτηση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση επεσήμανε ότι είναι ανεπίτρεπτή η απευθείας πληροφόρηση, ενώ σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρήσει από την διαδικασία ο κ Κατρούγκαλος είπε ότι «δεν θα κάνουμε τέτοιο δώρο στην κυβέρνηση».

«Ζητήσαμε από την αρχή με θεσμικό τρόπο να έρθουν όλα στο φως» τόνισε η Γραμματεάς της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, εκφράζοντας την αντίθεση της με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί αύριο και όχι την κατά μόνας εξέταση των κληθέντων. «Ζητήσαμε να προσέρχεται ο καθένας και να υποβάλλονται τα ερωτήματα. Κατά μόνας. Δεν έγινε δεκτό» είπε η κ Λιακούλη, επισημαίνοντας ότι υπάρχει παρερμηνεία και του Κανονισμού για το απόρρητο.  «Η Επιτροπή Θεσμών ελέγχει την ΕΥΠ, αν εξαιρεθούν ευαίσθητα θέματα που ίσως προκύψουν, μπορεί να διαγραφούν από τα πρακτικά και να δημοσιοποιείται το υπόλοιπο. Δεν νοείται να υπάρχει συνεδρίαση της Θεσμών χωρίς πόρισμα,. Συμπέρασμα, αποτέλεσμα. Θα πρέπει δε να είναι επίσημο» είπε η κ Λιακούλη. Για τα κινητά τηλέφωνα υποστήριξε ότι δεν προβλέπετια κάτι τέτοιο από την νομοθεσία, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει τα κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη για ενδεχόμενες διαρροές.

«Τα ζητήματα παρακολουθήσεων είναι σοβαρά θέματα. Σχετίζονται άμεσα με τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, άρα δεν μπορεί να είναι απόρρητα. Πρέπει να υπάρχει δημοσιοποίηση. Και όχι επιλεκτική για δημιουργία εντυπώσεων» είπε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολίαζοντας ότι η σύσταση περί κινητών είναι ψευτοδίλημμα καθώς οι διαρροές γίνονται με πολλούς τρόπους.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα