back to top
19.8 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

19.8 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Η Gazprom κλείνει προσωρινά τον αγωγό Nord Stream – Τι απαντούν Βερολίνο και Παρίσι

Διαβάστε επίσης

Διακόπτεται από σήμερα η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Streαm 1 καθώς η Gazprom ανακοίνωσε την τετραήμερη συντήρηση του αγωγού. Στο μεταξύ,η Gazprom χρησιμοποιεί απλώς μια δικαιολογία για να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι η χώρα της είχε προβλέψει την απώλεια του εφοδιασμού.

Σημειώνεται ότι ο αγωγός υπολειτουργεί ήδη με 20% της χωρητικότητάς του από τον προηγούμενο μήνα και πλέον θα φτάσει προσωρινά στο μηδέν ενώ παραμένει αβέβαιο αν θα συνεχιστεί η ροή και σε τι ποσοστό.
Η ρωσική πλευρά δεν έχει πάψει να κατηγορεί τις δυτικές κυρώσεις για τις δυσλειτουργίες του αγωγού, καθώς παρεμποδίζουν την ομαλή συντήρηση του εξοπλισμού του. Εντούτοις, η δύση  θεωρεί  ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τα παραπάνω για να περικόψει τις ποσότητες.
Πλέον, ο φόβος είναι ότι οι ρωσικές προμήθειες αερίου μέσω του Nord Stream 1 θα παραμείνουν στο μηδέν μετά το πέρας της συντήρησης, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τους Ευρωπαίους, ιδίως για τους Γερμανούς. Την ίδια ώρα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός  ανακοίνωσε ότι αναστέλλει πλήρως από αυριο τις παραδόσεις φυσικού αερίου στον γαλλικό όμιλο Engie, λόγω της αθέτησης πληρωμής για τις παραδόσεις που έγιναν τον Ιούλιο. Μετά από την εξέλιξη αυτή  η Γαλλίσ προειδοποιεί ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο του Χειμώνα, την πλήρη διακοπή από τη Μόσχα, της ροής φυσικού αερ;iου. 
Η Γαλλία εξαρτάται λιγότερο από ορισμένους γείτονές της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 17% της κατανάλωσής της. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με την προμήθεια από τη Ρωσία παραμένουν.

 

Οι εργασίες «σε έναν σταθμό συμπίεσης αερίου έχουν ξεκινήσει», επεσήμανε η ρωσική εταιρεία σε ανακοίνωσή της που ανάρτησε στο Telegram.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μίλερ εκτίμησε ότι το Βερολίνο είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένο για την αναστολή των παραδόσεων μέσω του Nord Stream καθώς τα στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας έχουν γεμίσει κατά σχεδόν 85%.

«Τον χειμώνα μπορούμε να πάρουμε αέριο από τα αποθέματα, κάνουμε οικονομία στο αέριο (και πρέπει να συνεχίσουμε!), έρχονται οι τερματικοί σταθμοί του υγροποιημένου φυσικού αερίου και χάρη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία (και σύντομα τη Γαλλία) το αέριο ρέει», τόνισε ο Μίλερ στο Twitter.

Η Gazprom είχε προειδοποιήσει για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream για «απαραίτητες» εργασίες σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, από όπου εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας.

Η Γαλλία ήταν προετοιμασμένη για το “πρόσχημα” της Gazprom για να σταματήσει την παροχή

Η Gazprom χρησιμοποιεί απλώς μια δικαιολογία για να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι η χώρα της είχε προβλέψει την απώλεια του εφοδιασμού.

“Όπως περιμέναμε, η Ρωσία χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο πολέμου και χρησιμοποιεί τον τρόπο της εφαρμογής των συμβάσεων της Engie ως πρόσχημα για να μειώσει περαιτέρω τις παροχές στη Γαλλία”, σημείωσε η Ανιές Πανιέ-Ρινασέ σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του ενεργειακού κολοσσού της Ρωσίας Gazprom ότι από την Πέμπτη θα αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις της φυσικού αερίου στην Engie, την γαλλική εταιρεία ενέργειας, επικαλούμενη διένεξη όσον αφορά τις πληρωμές. Η κίνηση αυτή αναμένεται να βαθύνει τις ανησυχίες σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης τον χειμώνα.

“Η Γαλλία προετοιμάζεται για το σενάριο αυτό από την άνοιξη (…)”, υπογράμμισε η Πανιέ-Ρινασέ, η οποία επεσήμανε ότι η Γαλλία είχε ήδη περιορίσει την έκθεσή της στις ρωσικές εισαγωγές αερίου στο 9% από περίπου το διπλάσιο ποσοστό πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Engie αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σε ερώτηση για την ανακοίνωση της Gazprom, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν απάντησε χθες, Τρίτη, το βράδυ ότι η Engie έχει άλλες πηγές τροφοδοσίας, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Τα νοικοκυριά δεν θα αποκοπούν από το δίκτυο αερίου στην περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις, αλλά οι επιχειρήσεις, τις οποίες το Παρίσι παροτρύνει να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας εν μέσω της τρέχουσας κρίσης, μπορεί να αντιμετωπίσουν έναν τέτοιον κίνδυνο, πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Ξεχωριστά, η Ρωσία διέκοψε σήμερα προσωρινά την παροχή αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στις ευρωπαϊκές χώρες, επικαλούμενη εργασίες συντήρησης, για τρεις ημέρες.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται ότι περαιτέρω περιορισμοί του εφοδιασμού με φυσικό αέριο θα επιτείνει ενεργειακή κρίση που έχει ήδη οδηγήσει τις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου σε αύξηση άνω του 400% από τον περσινό Αύγουστο.

Η επικεφαλής της αρμόδιας γαλλικής ρυθμιστικής αρχής CRE Εμανουέλ Βαργκόν δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι η Γαλλία θα έχει επαρκείς προμήθειες φυσικού αερίου για να περάσει τον ερχόμενο χειμώνα, προσθέτοντας ωστόσο ότι λόγω της χαμηλότερης παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ενδέχεται να χρειαστεί να εισαγάγει ηλεκτρική ενέργεια κατά καιρούς.

“Δεν ανησυχούμε πάρα πολύ για την δυνατότητά μας να έχουμε επαρκή ποσότητα αερίου, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε αυτόν τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο”, σημείωσε η Βαργκόν σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο LCI.

Επίσης δήλωσε ότι η Γαλλία θα έχει επιτύχει την πλήρωση των αποθεμάτων της φυσικού αερίου κατά 100% ως το τέλος του Σεπτεμβρίου ή τις αρχές του Οκτωβρίου.

“Για το φυσικό αερίο, η τιμή προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από την απόκτηση του όγκου που χρειαζόμαστε”, επεσήμανε ωστόσο.

Λόγω των διακοπών σε διάφορους ηλεκτροπαραγωγικούς πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας, η χώρα –η οποία παραδοσιακά ήταν καθαρός εξαγωγέας ενέργειας– μπορεί να χρειαστεί προσωρινά να εξαρτηθεί από εισαγωγές, διευκρίνισε.

“Οι τρέχουσες τιμές ενέργειας αντικατοπτρίζουν το χειρότερο σενάριο”, σύμφωνα με την ίδια, η οποία σημείωσε ότι η πιο δύσκολη κατάσταση θα ήταν να υπάρξει υψηλή ζήτηση λόγω ενός ιδιαιτέρως κρύου χειμώνα σε συνδυασμό με χαμηλή τροφοδοσία ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εξαιτίας ημερών χωρίς ηλιοφάνεια και ανέμους.

Η επικεφαλής της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής επεσήμανε επίσης ότι θα πρέπει να είναι εφικτό να μειωθεί η γαλλική κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 10% μέσω μιας γενικής προσπάθειας εξοικονόμησης ρεύματος όπως συνιστά η κυβέρνηση.

Χριστιάννα Κούσιου , Newsroom Αθήνα 984
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα