back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Ένα χρόνο μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν

Διαβάστε επίσης

Παρά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε για το φιάσκο της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν πριν από έναν χρόνο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φαίνεται να έχει γυρίσει σελίδα.

Ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του τιμά την επέτειο του ενός έτους από την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αλλά και τον θάνατο στις 26 Αυγούστου 2021, 13 Αμερικανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους από τον βομβαρδισμό του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Ωστόσο η κυβέρνησή του τηρεί μια διακριτική στάση αναφορικά με την επέτειο αυτή.

Σε μήνυμά του προς τις ένοπλες δυνάμεις ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν απέτισε φόρο τιμής στους 2.461 Αμερικανούς που σκοτώθηκαν στο μέτωπο και χαιρέτισε τις προσπάθειες των ΗΠΑ «να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον αφγανικό λαό».

Ο Μπάιντεν επέκρινε για χρόνια τον πόλεμο στο Αφγανιστάν διότι εκτιμούσε ότι η Αμερική δεν είχε να κερδίσει τίποτα από αυτόν. Και την ώρα που η Καμπούλ έπεφτε και η αφγανική κυβέρνηση κατέρρεε τον προηγούμενο Αύγουστο, ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να αλλάξει στάση.

Έναν χρόνο μετά τα γεγονότα φαίνεται να τον δικαιώνουν, τουλάχιστον πολιτικά.

Λάθος

Το Αφγανιστάν δεν περιλαμβάνεται πλέον στις προτεραιότητες της υφιστάμενης αμερικανικής κυβέρνησης και της εξωτερικής της πολιτικής, η οποία έχει ανατραπεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, το 50% των Αμερικανών εκτιμά ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ήταν ένα λάθος. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 σχεδόν το σύνολο των Αμερικανών δικαιολογούσαν την εισβολή της χώρας τους στο Αφγανιστάν.

«Είναι εύκολο να επικρίνουμε την απόφαση της απόσυρσης χωρίς να παρουσιάζουμε καλή τη πίστει βιώσιμες εναλλακτικές», εκτίμησε ο Άνταμ Γουάινστιν του κέντρου ερευνών The Quincy Institute.

Οι Αμερικανοί «ανησυχούν για τον πληθωρισμό, τα φοιτητικά δάνεια και τον διχασμό που επικρατεί στη χώρα. Σίγουρα δεν σκέφτονται την επέτειο της αποχώρησης, την ώρα που για πολλούς από αυτούς ο πόλεμος ήταν κάτι μακρινό», πρόσθεσε.

Οι χαοτικές εικόνες της αμερικανικής αποχώρησης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είχαν σοκάρει την κοινή γνώμη και συνέβαλαν στη μεγάλη μείωση της δημοτικότητας του προέδρου Μπάιντεν.

Ωστόσο ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, που απασχόλησε τέσσερις Αμερικανούς προέδρους, δεν ήταν η μόνη αιτία, καθώς την ίδια περίοδο εξαπλωνόταν η πανδημία covid-19. Έναν χρόνο μετά το ποσοστό δημοτικότητας του Μπάιντεν παρουσιάζει μικρή άνοδο, κυρίως χάρη σε μια σειρά νομοθετικών νικών.

Εξάλλου ο Δημοκρατικός πρόεδρος απέδειξε ότι οι ΗΠΑ έχουν την ικανότητα να συνεχίσουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας χωρίς να έχουν στρατιώτες επί του πεδίου, όπως όταν διέταξε το πλήγμα με drone από το οποίο σκοτώθηκε ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, επικεφαλής της αλ Κάιντα, στις 31 Ιουλίου στην Καμπούλ.

Όμως η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία μοιάζει με συντριπτική ήττα για όλους όσοι πολέμησαν για ένα άλλο Αφγανιστάν, το οποίο κυρίως θα σέβεται τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών.

Για την Τερέζα Κασάλ, επικεφαλής της οργάνωσης Mina’s List, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να έχουν ζητήσει να τους δοθούν εγγυήσεις προτού αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν. «Χωρίς αυτό μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά ότι η αποχώρηση ήταν μια καταστροφή, θα έλεγα ακόμη και μια προδοσία», τόνισε.

«Το Αφγανιστάν έγινε το χειρότερο μέρος στον κόσμο για τις γυναίκες την ώρα που μόλις πριν έναν χρόνο το 27% των βουλευτών ήταν γυναίκες», υπογράμμισε καταγγέλλοντας τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, που διαπραγματεύθηκε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων με τους Ταλιμπάν, όσο και την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να εγκαταλείψει οριστικά το Αφγανιστάν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους επικρίνουν τον Μπάιντεν που «αποδυνάμωσε» την Αμερική και έθεσε σε κίνδυνο, σύμφωνα με τον γερουσιαστή Μάικ Γουολτς, «την εθνική ασφάλεια και την εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο».

Μάλιστα έχουν δεσμευθεί να οργανώσουν ακροάσεις στο Κογκρέσο, εφόσον οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα