back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Ισημερινός θα χορηγεί άδειες παραμονής στους μετανάστες από τη Βενεζουέλα

Διαβάστε επίσης

Οι αρχές του Ισημερινού θα αρχίσουν σήμερα τη διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών από τη Βενεζουέλα οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους εξαιτίας της πολιτικοοικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η πρώτη φάση της διαδικασίας αυτής «θα αφορά περίπου 350.000 πολίτες της Βενεζουέλας που εισήλθαν στη χώρα με συντεταγμένο και νόμιμο τρόπο μέσω σημείων ελέγχου», εξήγησε ο Χουάν Κάρλος Ολγκίν, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο.

Η δεύτερη φάση θα αφορά τους πολίτες της Βενεζουέλας που έχουν εισέλθει και ζουν παράνομα στον Ισημερινό, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ.

Οι αρχές λογαριάζουν ότι το τρέχον διάστημα ζουν στην επικράτεια του Ισημερινού περίπου 513.000 πολίτες της Βενεζουέλας. «Η ιδέα είναι να δοθεί αμνηστία για τη μετανάστευση», σύμφωνα με τον κ. Ολγκίν, ο οποίος δεν διευκρίνισε τη διάρκεια της κάθε φάσης.

Το εγχείρημα θα επιτρέψει εξάλλου να εντοπιστούν οι μετανάστες εκείνοι που «δεν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την παραμονή τους στη χώρα μας», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη ή θεωρείται πως εγείρουν απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Οι μετανάστες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία θα «λάβουν βίζα και έγγραφο ταυτότητας από τις αρχές του Ισημερινού που θα πιστοποιεί την 100% νόμιμη παραμονή τους στη χώρα μας», πάντα σύμφωνα με τον υπουργό.

Τον Ιούνιο, το Κίτο εξήγγειλε με προεδρικό διάταγμα την εφαρμογή σχεδίου για να παραχωρηθεί καθεστώς νόμιμων μεταναστών στους πολίτες της Βενεζουέλας, που θα λάβουν δωρεάν άδειες προσωρινής παραμονής για δύο χρόνια, ανανεώσιμη μια φορά.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από έξι εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας εγκατέλειψαν την πατρίδα τους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πολιτικής κρίσης και του οικονομικού μαρασμού.

Η Κολομβία, όπου ζουν 1,8 εκατ. πολίτες της Βενεζουέλας, είναι η χώρα που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών από τη χώρα αυτή, ακολουθούμενη από το Περού (1,3 εκατ.) και τον Ισημερινό.

Από το 2019, όταν το Κίτο άρχισε να ρυθμίζει την κατάσταση των μεταναστών από τη Βενεζουέλα, περίπου 200.000 εξ αυτών έλαβαν ανθρωπιστική βίζα για δύο χρόνια. Με βάση το διάταγμα του Ιουνίου, είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν στη νέα διαδικασία.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα