back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια πλησιάζει η αποστολή του ΔΟΑΕ

Διαβάστε επίσης

Η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) αναχώρησε το πρωί από τη πόλη της Ζαπορίζια στην Ουκρανία και πλησιάζει προς τον πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται στην ελεγχόμενη από τους Ρώσους πόλη Ενερχοντάρ, παρά τις αναφορές για σφοδρούς βομβαρδισμούς .

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί «για την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή», αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα αλλάξει τα σχέδιά του να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό και να συναντηθεί με το προσωπικό του.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι ο πυρηνικός σταθμός θα μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της η ομάδα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που τον επισκέπτεται.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε  ότι η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι «δύσκολη αλλά παραμένει πλήρως υπό έλεγχο», μετά τις αναφορές για βομβαρδισμούς στην κοντινή πόλη Ενερχοντάρ.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ζήτησε σήμερα να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, προειδοποιώντας ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν και πολλά στην περίπτωση ενός σοβαρού δυστυχήματος εκεί.

“Σε περίπτωση πυρηνικής διαρροής, θα ήταν δύσκολο αν όχι αδύνατο να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια… και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν”, δήλωσε ο Ρόμπερτ Μαρντίνι σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουκρανία.

“Το σενάριο θα μπορούσε να είναι ένα μαζικό συμβάν και… υπάρχουν πολύ λίγα που θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε για να περιορίσει τις δεινές συνέπειες αυτού”, είπε, απαντώντας σε ερώτηση για τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για ένα δυστύχημα στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

Νωρίτερα το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να καταστρέψει την επίσκεψη του ΔΟΑΕ βομβαρδίζοντας την περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό.

Από την πλευρά της η Ρωσία κατήγγειλε ότι «ομαδα δολιοφθορέων» του ουκρανικού στρατού διέσχισε τον ποταμό Δνείπερο με στόχο να καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό.

Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό τον Μάρτιο και έκτοτε η γύρω περιοχή έχει γίνει επανειλημμένα στόχος βομβαρδισμών, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει σήμερα την Ενερχοντάρ και συγκεκριμένα κατά μήκος του δρόμου που θα ακολουθήσει η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού ενώ  ένας από τους δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού έκλεισε λόγω των βομβαρδισμών  ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική διαχειρίστρια εταιρεία Energoatom.

Το ενδεχόμενο διαρκούς παρουσίας στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία θα εξετάσει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ο ίδιος σήμερα πριν από την αναχώρηση της απόστολής του ΔΟΑΕ που βρίσκεται στην Ζαπορίζια για να επισκεφθεί τον σταθμό.

“Υπάρχει αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα και σήμερα το πρωί, ως πολύ πρόσφατα, (ως) πριν από λίγα λεπτά (…) όμως ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά και έχοντας φτάσει τόσο μακριά, δεν σταματάμε”, δήλωσε σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει η αποστολή με επικεφαλής τον ίδιο για να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα