back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χιλή: Πρώην αξιωματικός των καραμπινιέρων κρίθηκε ένοχος για την τύφλωση γυναίκας

Διαβάστε επίσης

Δικαστήριο της Χιλής έκρινε ένοχο χθες Πέμπτη πρώην αξιωματικό των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας ο οποίος δικαζόταν για επίθεση και πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών στην υπόθεση γυναίκας που έμεινε τυφλή όταν χτυπήθηκε από δακρυγόνο στα μάτια στα τέλη του 2019, καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής συγκλονιζόταν από μαζικές διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Πατρίσιο Ματουράνα, πρώην αστυνόμος Β΄, διέπραξε «παράνομη» επίθεση με αποτέλεσμα να υποστεί «σοβαρές και πολύ σοβαρές σωματικές βλάβες» η Φαμπιόλα Καμπιγιάι, η οποία χτυπήθηκε στο πρόσωπο από δακρυγόνο της αστυνομίας ενώ περίμενε λεωφορείο.

Η ποινή του πρώην αξιωματικού της αστυνομίας θα τού απαγγελθεί τη 10η Οκτωβρίου.

Η εισαγγελία ζητεί να τού επιβληθεί ποινή 12 ετών κάθειρξης.

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται εμβληματική ανάμεσα στις περίπου 3.000 περιπτώσεις ανθρώπων που υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς στις μαζικές κινητοποιήσεις του 2019 στη Χιλή, που αμαυρώνονταν συχνά από βίαια επεισόδια.

Το 2021, η κυρία Καμπιγιάι εξελέγη στη Γερουσία.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν έντονα τη χρήση υπέρμετρης βίας από πλευράς των δυνάμεων επιβολής της τάξης της Χιλής στην καταστολή των διαδηλώσεων, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι.

Ο κ. Ματουράνα είχε συλληφθεί από συναδέλφους του το 2020.

Η κυρία Καμπιγιάι και μέλη της οικογένειάς τους έχουν επίσης ασκήσει αγωγή, ζητώντας από το κράτος αποζημίωση 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την τύφλωσή της.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα