back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους: Νέος πολιτιστικός θεσμός από τους Δήμους Πεντέλης και Αθηναίων

Διαβάστε επίσης

Ο Δήμος Πεντέλης και ο Δήμος Αθηναίων δημιουργούν έναν νέο πολιτιστικό θεσμό στην πρωτεύουσα, το Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους. Η αυλαία ανοίγει στις 2 Σεπτεμβρίου, με συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, στο Αρχαίο Λατομείο της Πεντέλης.
Το ισχυρό νήμα, που ένωνε την Αθήνα με την Πεντέλη στην αρχαιότητα, πιάνουν από την αρχή ο Δήμος Πεντέλης και ο Δήμος Αθηναίων και δημιουργούν από κοινού, ένα νέο σημαντικό πολιτιστικό θεσμό, το Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους.
Το φεστιβάλ θα διεξάγεται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Πεντελικό Όρος, ενώ καθ’ολη τη διάρκεια της χρονιάς, θα υπάρχουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και στην Πεντέλη. Η αυλαία θα ανοίξει με την ιστορική Χορωδία της ΕΡΤ, σ’ ένα τιμητικό αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη, στο χώρο του Αρχαίου Λατομείου της Πεντέλης.
Μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί συναυλίες. θεατρικές παραστάσεις, κονσέρτα, εκθέσεις και διαλέξεις, σε εμβληματικούς χώρους, που αναδεικνύονται και επανασυστήνονται στο κοινό, όπως το Αρχαίο Λατομείο της Πεντέλης και το Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Για την πρωτοβουλία οι Δήμαρχοι Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά και Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσαν:

Δήμητρα Κεχαγιά – Δήμαρχος Πεντέλης:

«Από́ τα σπλάχνα του Πεντελικού Όρους, από το Αρχαίο Λατομείο, μέσα από ένα θαύμα μηχανικής, λατομικής τέχνης και πολιτισμού, δημιουργήθηκε το διαχρονικό σύμβολο της Αθήνας, της Ελλάδος. Αυτή η πτυχή του Πεντελικού Όρους δεν έχει φωτιστεί όπως της αρμόζει. Χρέος μας στο Δήμο Πεντέλης είναι να αναδείξουμε αυτό το μνημείο, να αναδείξουμε τον πολιτιστικό πλούτο του βουνού μας, να το αναβαθμίσουμε περιβαλλοντικά.Ο Δήμος μας, σε συνεργασία με ο Δήμο της Αθήνας, ξεκινά από φέτος, στο πλαίσιο της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πεντελικού και της προβολής της συνεισφοράς του στην κλασική αρχαιότητα, ένα νέο πολιτιστικό θεσμό στην Αττική. Το Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους θα γίνεται στο Αρχαίο Λατομείο και σε χώρους του Πεντελικού κάθε χρόνο αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ θα έχει πολιτιστικές εκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου στην Αθήνα και στην Πεντέλη. Ευχαριστώ το Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε.Μέσα από το πρόγραμμα του φεστιβάλ Πεντελικού Όρους προσφέρουμε στους συμπολίτες μας ποιοτικές εκδηλώσεις και δίνουμε τη δυνατότητα στους Αθηναίους να επισκεφθούν το βουνό μας και να βιώσουν από κοντά τις ομορφιές του».

Κώστας Μπακογιάννης – Δήμαρχος Αθηναίων:

«Την Αθήνα και την Πεντέλη, συνδέει μια αδιάρρηκτη στους αιώνες, σχέση. Ενας αρχαίος δρόμος, που οδήγησε στη δημιουργία και στον πολιτισμού. Το επιστέγασμα αυτής της σχέσης στην αρχαιότητα, ήταν το παγκόσμιο σύμβολο κάλους, ο Παρθενώνας. Ερχόμαστε σήμερα και με τη συνεργασία αυτή, επενδύουμε ξανά στον πολιτισμό μέσα από άλλους δρόμους. Γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο άυλο κεφάλαιο της χώρας μας. Επιδιώκουμε, παράλληλα με το Φεστιβάλ Πεντελικού Ορους, να γίνει συνείδηση ότι το φυσικό περιβάλλον και ο πολιτισμός ήταν και μπορεί να είναι αδιάσπαστο και αδιαίρετο σύνολο. »

Στο 1ο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους συμπράττει με συναυλία του στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Με την ευκαιρία της συνεργασίας αυτής η Πρόεδρος του Οργανισμού, Νίκη Αραμπατζή δήλωσε:

«Είναι μεγάλη μας χαρά που ο ΟΠΑΝΔΑ συμμετέχει με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων στον νέο πολιτιστικό θεσμό που δημιουργείται από τους δήμους Αθηναίων και Πεντέλης, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του Πεντελικού Όρους και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος, γεγονός που συνεισφέρει τα μέγιστα στον γενικότερο πολιτιστικό ιστό της Αττικής, αλλά και την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού».

Το Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους προσφέρει με ελεύθερη είσοδο θεατρικές παραστάσεις, κονσέρτα, εκθέσεις, διαλέξεις, συναυλίες και μέσα από το πλούσιο πολιτιστικό του πρόγραμμα, στοχεύει να:
· Αναδείξει τα μνημεία και τους πολιτιστικούς θησαυρούς του Πεντελικού Όρους (Αρχαίο Λατομείο, λοιποί λατομικοί χώροι, Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, Βυζαντινή κληρονομιά).
· Συνδέσει τις διαφορετικές αυτές ιστορικές περιόδους με το παρόν.
· Εξοικειώσει τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου με τους χώρους αυτούς.
· Ενισχύσει και να προωθήσει μέσα από τις εκδηλώσεις του την πεποίθηση, ότι ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον αποτελούν μια αδιαίρετη ενότητα.
· Αποτελέσει έναν νέο πόλο έλξης πολιτιστικού τουρισμού.
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η οδός της Λιθαγωγίας που ένωνε την Πεντέλη με την Αθήνα
Οι δύο Δήμοι συνδέονταν και συνεργάζονταν από την αρχαιότητα. Η οδός Λιθαγωγίας είναι η πορεία καταβίβασης των μαρμάρων από την καρδιά του Πεντελικού Όρους στον Παρθενώνα, το σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας. Η λιθόστρωτη διαδρομή της «Πεντελέθεν Λιθαγωγίας», με αφετηρία το Αρχαίο Λατομείο της Σπηλιάς, φυλάσσει τα μυστικά του θαύματος του Παρθενώνα, του μνημείου που αποτελεί την πλέον αξιόπιστη μαρτυρία ενός προηγμένου τεχνολογικά και αισθητικά πολιτισμού.
Ο Παρθενώνας, στο Δήμο Αθηναίων και το Αρχαίο Λατομείο στο Δήμο Πεντέλης, επανασυνδέονται ως σημεία υψηλής συμβολικής, πολιτικής και θρησκευτικής αξίας μέσω του Πολιτισμού.

Το φεστιβάλ Πεντελικού Ορους πραγματοποιείται με την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με την ευγενική χορηγία των ΔΕΗ, ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής, Polygreen Circular Economy Solutions και Flexopack Innovators Manufacturers Packaging Solutions. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ και το 2ο Πρόγραμμα.

Πληροφορίες προγράμματος ΕΔΩ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα